Recovery muurschilderingen

Voor kinderen is een operatiekwartier een overweldigende plek. Vrolijke jungledieren op de muur zorgen voor afleiding, een geruststellende babbel of glimlach doet dat nog meer. ‘Kindvriendelijkheid zit in ons DNA’, zegt Michaël Vanmechelen, manager van het operatiekwartier.

Michael_Vanmechelen
Michaël Vanmechelen
Manager van het operatiekwartier

Ziekenhuizen zetten almaar meer in op een healing environment, een zorgomgeving die zich richt op het welzijn van de patiënten. Onderzoek toont aan dat patiënten die zich op hun gemak voelen, minder pijn ervaren en sneller genezen. ‘Ook in ons operatiekwartier proberen we de angst en het ongemak bij patiënten tot een minimum te beperken. Dat doen we vooral via goede communicatie en een patiëntvriendelijke benadering’, zegt Michaël Vanmechelen.

Kleurrijke wanden

De kleinste patiënten krijgen daarbij extra aandacht: op hen maakt een operatiezaal met al zijn alarmpjes, toestellen en monitors al gauw een beangstigende indruk. Daarom probeerden we in het UZA om van de steriele omgeving die een operatiekwartier nu eenmaal is, ook een kindvriendelijke plek te maken. Verschillende preoperatieve boxen kregen speelse muurschilderingen, net als het operatiekwartier waar het vaakst kinderen worden geopereerd. Op de PACU (Post Anaesthesia Care Unit) maakten de saaie grijze schermen tussen de bedden plaats voor fleurige exemplaren met een afbeelding van een bos.

‘Ook testen we momenteel een nieuw soort beamer uit die beelden en filmpjes kan projecteren op de muren en het plafond van een ruimte. Perfect om voor kinderen maar ook voor volwassenen afleiding of een rustgevende sfeer te creëren, zonder dat je een muurschildering aanbrengt. Zo vermijden we dat volwassen patiënten tegen een wand met Nemo-figuurtjes moeten aankijken’, lacht Michaël Vanmechelen. Als de ervaringen goed zijn en het toestel betaalbaar is, wordt het een blijver.

Colonoscopie

Rustgevende sfeer

Ook in de organisatie en planning houdt het team extra rekening met kinderen. Ze worden indien mogelijk als eerste op de planning gezet, zodat ze niet lang nuchter hoeven te blijven. Ouders mogen hen vergezellen in de preoperatieve box en ook in de operatiezaal mag mama of papa bij het kind blijven tot het in slaap is. Eens in de ontwaakzaal mag er opnieuw een van hen bij. Als kinderen moeten overnachten in de PACU (Post Anaesthesia Care Unit), mag een ouder mee blijven slapen.

 

Mama of papa mag ook in de operatiezaal bij het kind blijven tot het in slaap is.

 

Daarnaast maakt vooral de kindvriendelijke benadering door artsen en verpleegkundigen het verschil. Zij maken er een erezaak van om patiënten in de korte periode dat ze wakker zijn, op een fijne manier te benaderen. Dat zit hem in honderd-en-een grote en kleine dingen: zich correct voorstellen, begrijpelijke uitleg geven, een warme glimlach, een vriendelijk woord …

Tien op tien voor vriendelijkheid

Een correcte omgang met patiënten maakt deel uit van de opleiding. Maar meer dan een aangeleerde vaardigheid is die kindvriendelijkheid eigen aan artsen en verpleegkundigen die voor dit soort jobs kiezen, vervolgt Michaël Vanmechelen. ‘Die kindgerichte houding zit in het DNA van ons operatiekwartier. We focussen te allen tijde op een warm onthaal van kinderen en hun ouders.’ Met succes, zo blijkt. ‘In tevredenheidsenquêtes scoren we altijd het best op de vraag naar de vriendelijkheid van onze medewerkers’, klinkt het.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op