Ze houden niet van het woord topdokters, ook al verschenen ze alle vier in het gelijknamige televisieprogramma. Prof. dr. An Boudewyns, kliniekhoofd kinder-neus-, keel- en oorziekten, neurochirurg dr. Mania De Praeter, anesthesist dr. Sabine Maes en prof. dr. Nasser Nadjmi, diensthoofd mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA), lieten maandenlang een reportageploeg meekijken in de operatiezaal. Zo ook prof. dr. Tomas Menovsky, diensthoofd neurochirurgie. ‘Jammer van die titel, want al onze collega’s zijn topdokters’, zegt Sabine Maes. ‘En doen net hetzelfde werk’, pikt Mania De Praeter in.
Vele soorten jobs
An Boudewyns is blij met het beeld dat het programma van hun dienst schetste. ‘Wij richten ons specifiek op complexe neus-, keel- en oorproblemen bij kinderen, in Vlaanderen een nog vrij onbekende discipline. Het was fijn dat ons domein en onze multidisciplinaire samenwerking, onder andere met de kinderlongartsen en de kinderanesthesisten, in de kijker werden gezet.’
Want met samenwerking, zo beklemtonen ze, staat of valt elke operatie. ‘Het succes van een ingreep wordt bepaald door tal van schakels: behalve de chirurg, anesthesist en OK-verpleegkundigen zijn dat bijvoorbeeld ook de PACU (Post Anesthesia Care Unit, waar patiënten na een ingreep worden opgevolgd), de pediatrisch verpleegkundige, de intensieve zorg … Als ook maar één schakel niet goed functioneert, valt het hele systeem in duigen’, zegt Nasser Nadjmi. Veel draait om vertrouwen. ‘Doordat alle medewerkers in de operatiekamer hun job perfect kennen, kunnen de chirurgen zich volledig op hun werk focussen’, zegt Mania De Praeter.
Doordat alle medewerkers in de operatiekamer hun job perfect kennen, kunnen de chirurgen zich volledig op hun werk focussen.