1 op 10 kinderen tussen 9 en 12 jaar kampt met oorsuizen
tinnitus bij kinderen

Kinderen die last hebben van tinnitus kunnen voortaan in het UZA terecht voor tinnitustherapie. Uit onderzoek van het UZA en UAntwerpen bij 415 kinderen blijkt namelijk dat 10% last heeft van oorsuizen. Via de specifieke therapie kunnen kinderen leren om anders om te gaan met de vervelende toon, zodat die hen minder belemmert in het dagelijkse leven.

Laure Jacquemyn
Prof. Laure Jacquemin
Audioloog

Een continue pieptoon, een rinkelende bel of een zeurende drilboor: tinnitus of oorsuizen is een van de meest voorkomende oorklachten, ook bij kinderen. Daarom voerde de dienst NKO (neus-keel-oorziekten) van het UZA een onderzoek. Ze bevroegen 415 kinderen tussen 9 en 12 jaar in vier verschillende lagere scholen in Vlaanderen. 1 op de tien kinderen gaf aan last te hebben van oorsuizen.

Geen gehoorbescherming

"Tinnitus bij jonge kinderen kan ontstaan door oorontstekingen, maar ook door gehoorschade na lawaaiblootstelling. We zien dat 1 op 3 kinderen mogelijk risico op lawaaiblootstelling loopt doordat ze luisteren naar luide muziek voor lange tijd", vertelt onderzoekster dr. Laure Jacquemin. "De helft van de kinderen gaf ook aan nooit gehoorbescherming te dragen."

Overgevoeligheidsklachten voor geluid komen minder vaak voor, namelijk bij 3% van de kinderen. Deze kinderen ervaren de geluiden in de dagdagelijkse omgeving als té luid en gaan deze dan vaak vermijden, wat de klachten alleen maar in de hand houdt en zelfs versterkt.

Gelukkig ervaren niet alle kinderen een impact van deze klachten op hun dagelijkse leven. Wel zeggen sommigen dat ze er minder goed door slapen of zich moeilijker kunnen concentreren in de klas. 9,6% zei dat ze soms liever de speelplaats verlaten omdat het er te luid is.

'Je bent niet alleen'

Omdat kinderen deze tinnitus-klachten niet altijd zelf spontaan aangeven, zet het UZA extra in om kinderen te begeleiden. Artsen vragen zelf vaker aan kinderen of ze symptomen hebben van oorsuizen of overgevoeligheid, maar daarnaast kunnen de kinderen ook terecht in de 'tinnituskliniek'. Na een algemeen gehooronderzoek kunnen ze daar specifieke zorg krijgen.

"In de eerste plaats doen we aan psycho-educatie: we leggen zowel aan de ouders als aan de kinderen duidelijk uit wat tinnitus is, wat er juist gebeurt in de hersenen, en dat er veel kinderen zijn die hier last van hebben, dat ze niet alleen zijn dus", legt Jacquemin uit. "Dit voelt vaak al aan als een geruststelling, waardoor de ouders en kinderen zich minder angstig voelen." 

Tinnitus Retraining Therapy

Ouders en kinderen kunnen in de tinnituskliniek leren hoe ze best omgaan met de klachten van oorsuizen. Hoe sneller kinderen gezien worden, hoe beter. Kinderen die al langer rondlopen met klachten en hier veel last van ervaren, hebben baat bij extra zorg in de vorm van tinnitustherapie.

"Momenteel helpen we zo'n tiental kindjes verder met deze tinnitustherapie. We zoeken samen met hen uit welke emoties en gedachten ze linken aan die pieptoon. Zo proberen we dan om dat hinderlijke geluid als minder 'belangrijk' te laten aanvoelen, waardoor kinderen er minder last van ondervinden in hun dagelijkse leven", aldus Jacquemin.

De betrokkenheid van de ouders is in elke stap van dit proces heel belangrijk, aangezien de bezorgdheid van de ouder vaak ook uitwerking heeft op het kind zelf. De effecten van de nieuwe pediatrische tinnituskliniek zullen geëvalueerd worden in het lopende onderzoek.

4 x tips voor kinderen om tinnitus en gehoorschade te voorkomen

  1. Controleer het volume. Moet je je stem verheffen wanneer je met iemand praat terwijl je naar muziek luistert? Zet het volume dan lager. 
  2. Beperk de tijd. Denk er ook aan om regelmatig pauzes te nemen tijdens het luisteren.
  3. Kies verstandig een hoofdtelefoon. Een hoofdtelefoon is een veiligere keuze dan oortjes, omdat het geluid dan niet direct het oor binnenkomt. En dan liefst een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon die goed over je oor heen valt en het omgevingsgeluid dempt. Hoe beter het omgevingsgeluid wordt gefilterd, hoe minder je geneigd bent het volume harder te zetten.
  4. Bescherm je oren bij luidruchtige evenementen. Bescherm je oren met oordoppen op concerten en sportevenementen. Deze verminderen het volume tot op een veilig niveau waarop je nog steeds van de ervaring kan genieten. Zorg er ook voor dat je niet naast geluidsbronnen (zoals luidsprekers) staat.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op