Team Moleculaire diagnostiek
Kailey: Zodra we ’s morgens aankomen, verzamelen we alle stalen. Die kunnen van een heel uiteenlopend type zijn. Soms gaat het om plasma, soms om een neuswisser, zoals bij corona. Alle stalen moeten in elk geval grondig voorbereid worden.
Klara: Een tweede belangrijke stap in de testprocedure is de extractie: we gaan op zoek naar het genetisch materiaal van de ziekteverwekker. We nemen een stukje RNA of DNA uit de cel en wassen storende elementen weg.
Kailey: De eigenlijke PCR-test voeren we uit aan de hand van een PCR-toestel. Het toestel vermeerdert het stukje RNA of DNA, zodat het makkelijker kan worden gedetecteerd. Momenteel kunnen we zo’n 38 verschillende soorten PCR-testen uitvoeren.
Kailey: De test met het PRC-toestel duurt ongeveer anderhalf uur. Op het eind van het proces produceert het toestel een curve. Op basis van die curve zien we of een staal positief of negatief is voor een bepaalde test.
Klara: Moleculaire diagnostiek is echt teamwerk! Momenteel zijn we met 14 personen. Sinds de komst van het coronavirus is onze dienst exponentieel gegroeid en zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Zo werden er nieuwe testen ontwikkeld en werken we met nieuwe toestellen.
Kailey: Ook de werkuren zijn uitgebreid, en er werden nieuwe collega’s opgeleid om de grote stroom van stalen te kunnen verwerken. Tijdens de tweede coronagolf analyseerden we tot 400 stalen per dag van UZA-patiënten en personeel. Het PCR-team is met andere woorden een onzichtbare kracht in de strijd tegen corona!