Chirurg dr. Martin Ruppert van de dienst abdominale, kinder- en reconstructieve chirurgie (AKR-heelkunde) opereert vooral baby's en kinderen met problemen aan de maag, darmen of slokdarm. 'Een gespecialiseerd domein met nogal wat zeldzame afwijkingen', legt hij uit. 'Daarom wilden we graag samenwerken met een ander centrum. Zo zien we een groter aantal patiënten en kan ik indien nodig te rade gaan bij een andere chirurg. Het is trouwens een algemene tendens om zorg te centraliseren in expertisecentra.'
Zeldzame afwijkingen
De dienst sloeg de handen in elkaar met het UZ Brussel. Sindsdien komt prof. dr. Antoine De Backer van het UZ Brussel geregeld naar het UZA om samen met Ruppert complexe operaties te doen en vice versa. De chirurgen wisselen kennis en ervaring uit en overleggen in geval van twijfel. Een win-winsituatie kortom, die bovendien uniek is. 'Een dergelijke samenwerking tussen twee universitaire centra zie je niet vaak', zegt prof. dr. Guy Hubens, diensthoofd AKR-heelkunde. Gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek is een volgende logische stap. 'En helemaal ideaal zou zijn als we een derde chirurg kunnen aantrekken die in de twee centra werkt', zegt Hubens.
Maar om welke ingrepen gaat het nu concreet? 'Het zijn soms heel specifieke operaties', legt De Backer uit. 'Zo behandelen we soms pasgeboren kindjes met een onderbroken slokdarm, een onvolledig aangelegde anus of een opening in de buikwand. Je spreekt dan over afwijkingen die in België hooguit twintig of dertig keer per jaar voorkomen en waarvan wij er afzonderlijk jaarlijks een drietal zien. Als je er dan samen zes kunt behandelen, bouw je meer expertise op.'
Zorgenkind wordt flinke kleuter
De afgelopen decennia onderging de kinderchirurgie een indrukwekkende evolutie. Een mijlpaal was de opkomst van de minimaal invasieve chirurgie, waarbij de chirurg opereert via een beperkt aantal kleine sneetjes. De vooruitgang schuilt echter niet altijd in technische hoogstandjes, zegt Hubens. 'We wachten vandaag dikwijls langer met een operatie en kiezen vaker voor een niet-ingrijpende oplossing, zoals overtollig vocht afvoeren of beademen.' Een voorbeeld zijn baby's die geboren zijn met een opening in hun middenrif, waardoor hun darmen in de longholte groeien. De Backer: 'In de jaren tachtig werden die kindjes onmiddellijk na de geboorte geopereerd, maar ze stierven bijna allemaal. Vandaag laten we ze eerst een paar dagen rustig aan de beademing, alvorens te opereren. Zo hebben ze een veel betere kans.'
Kinderchirurgen maken heel wat leed van dichtbij mee. Toch is het een dankbare job, vindt De Backer. 'Ik opereer regelmatig pasgeboren kindjes met heel ernstige aangeboren afwijkingen, maar gelukkig loopt het daarna meestal goed. Als je zo'n patiëntje dan jaren later terugziet als flinke kleuter, geeft dat veel voldoening.'
De kinderchirurgen van het UZA
Neurochirurgie
Dr. Mania De Praeter opereert kinderen met hersentumoren, een waterhoofd, een tumor of afwijking aan het ruggenmerg, een open ruggetje ... Samen met prof. dr. Nasser Nadjmi van mond-, kaak- en aangezichtschirurgie doet ze ook ingrepen bij baby's met een misvormde schedel.
Meer info: dienst neurochirurgie, T 03 821 33 28
Neus-keel-oorziekten (NKO)
De dienst NKO voert jaarlijks meer dan duizend operaties bij kinderen uit, waaronder veelvoorkomende ingrepen als het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Ook kinderen met chronische heesheid en stridor (abnormaal geluid bij ademhaling) worden door de NKO-artsen geopereerd in samenwerking met onder meer de dienst pediatrie. De dienst heeft verder ook expertise in de behandeling van oorproblemen in geval van gespleten lip, kaak of verhemelte, ingrepen bij patiënten met het syndroom van Down, correctie van afstaande oortjes, de plaatsing van cochleaire en hersenstamimplantaten en botverankerde hoortoestellen, trommelvlies- en gehoorbeentjestransplantatie en neus- en sinusingrepen, onder meer bij kinderen met mucoviscidose. Ook obstructief slaapapneu, goed- en kwaadaardige aandoeningen in het hoofd-halsgebied en endoscopische chirurgie zijn belangrijke aandachtsgebieden.
Meer info: dienst neus-keel-oorziekten, T 03 821 33 85
Orthopedie
Dr. Kristof Fabry en dr. Dirk Puylaert opereren voornamelijk kinderen met een onvoldoende ontwikkeld heupgewricht of later ontstane heupproblemen, een klompvoet, polydactylie (te veel vingers of tenen) en orthopedische gevolgen van neurologische aandoeningen. Ook bieden ze corrigerende chirurgie aan voor kinderen met een verschil in beenlengte of een as-afwijking aan de benen (X- of O-benen). Dr. Jozef Michielsen opereert kinderen met scoliose, een zijdelingse kromming van de rug.
Meer info: dienst orthopedie, T 03 821 32 48
Thorax- en vaatheelkunde
De dienst is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met borstkasmisvormingen (pectus), aangeboren longafwijkingen en de minimaal invasieve behandeling van een empyeem (ophoping van pus tussen long en borstwand). Daarnaast worden ook zeldzame aangeboren vaatafwijkingen behandeld, zoals AV-malformaties (afwijkingen waarbij slagaders direct overgaan in aders) en hemangiomen (goedaardige woekeringen van bloedvaten).
Meer info: dienst thorax- en vaatheelkunde, T 03 821 33 30
Urologie
Kinderuroloog dr. Gunter De Win en fellow kinderurologie dr. Karen De Baets behandelen voornamelijk hypospadie (penisafwijking waarbij het plasgaatje te laag uitmondt), aangeboren vernauwingen tussen het nierbekken en de urineleider, spataders rond de teelbal, reflux tussen blaas en nieren, niet-ingedaalde teelballen, aangeboren vernauwingen van de plasbuis en andere blaasledigingsstoornissen.
Meer info: dienst urologie, T 03 821 33 68.