Wekelijks landen in Zaventem honderden passagiers uit West-Afrika. Zolang de ebola-epidemie niet voorbij is, blijft er dus besmettingsgevaar. Het UZA blijft dan ook paraat om mogelijke slachtoffers op te vangen. 'Nadat we afgelopen zomer voor het eerst met een mogelijke patiënt waren geconfronteerd, besloten we een aparte eenheid op te richten voor patiënten met een hoog besmettingsgevaar', vertelt Yvan Somers, hoofdverpleegkundige op intensieve zorg.
Op veertien dagen tijd bouwde de technische dienst een leegstaande eenheid van de afdeling spoedgevallen om tot ebola-unit. De volledig afgescheiden eenheid omvat twee kamers die in onderdruk staan en een sas hebben. Er is een aparte zone voor het omkleden. Alle artsen en verpleegkundigen van de spoed en tropische geneeskunde en van twee intensieve zorg-eenheden kregen een speciale opleiding van de dienst ziekenhuishygiëne. 'Vooral het aan- en uittrekken van de veiligheidskleding moet uiterst secuur gebeuren. De verpleegkundige krijgt daarbij telkens hulp van een andere verpleegkundige, een buddy zeg maar', zegt Rudi Goris, hoofdverpleegkundige tropische geneeskunde.
Geblokkeerde liften
Niets wordt aan het toeval overgelaten. Mogelijke ebolapatiënten die van een ander ziekenhuis komen, worden gebracht door een team van defensie volgens een strikte veiligheidsprocedure. Dat scenario werd vier keer ingeoefend. 'Ook een patiënt die in het UZA ligt en verdachte symptomen krijgt, kunnen we indien nodig via een hermetisch afgesloten route naar de ebola-unit brengen, compleet met bewaakte deuren en geblokkeerde liften', vervolgt Somers.
Tot nog toe werd vier keer een patiënt in de eenheid opgenomen. Die kon telkens na 24 uur worden ontslagen, nadat de test op ebola negatief was gebleken. 'Tropische geneeskunde, spoed en intensieve zorg stelden elk per shift een verpleegkundige ter beschikking, zodat er doorlopend een team van drie zorgverleners voor de patiënt zorgde. Ook dr. Erika Vlieghe, diensthoofd tropische geneeskunde en nationaal ebolacoördinator, was aanwezig', zegt Gunter Thijs, unitverantwoordelijke op de spoed. 'Alles verliep vlot, al bleek het werken in het warme beschermingspak erg vermoeiend. Daarom hebben we beslist dat de verpleegkundigen elkaar na een uur moeten aflossen', vult Goris aan.
De ebola-epidemie lijkt intussen op de terugweg, maar het gevaar is niet geweken. 'Nu de aandacht voor het probleem wat afneemt, is het risico op fouten groter. We moeten dus absoluut waakzaam blijven', zegt Goris.