In mei 2015 verhuisde de raadpleging nierziekten met de dialysezalen naar het gelijkvloers van het nagelnieuwe moeder- en kindcentrum. De beddenafdeling en de low care dialyse, waar dialysepatiënten worden behandeld die minder medisch toezicht nodig hebben, bleven op hun vertrouwde plek. De nieuwe raadpleging betekent een hele vooruitgang voor de patiënt, met een mooie wachtruimte, meer consultatieruimtes en overal meer ruimte en licht.
Vooral de dialysepatiënten gingen er sterk op vooruit, met een afdeling die tot de best uitgeruste in Europa behoort. De ruimtes zijn licht en aangenaam, met ramen tot op de vloer en volop zicht op groen. Niet onbelangrijk als je weet dat dialysepatiënten drie keer per week een behandeling van vier uur krijgen. 'Nieuw is ook dat ernstig zieke dialysepatiënten hun dialyse in een aparte ruimte krijgen, te vergelijken met een intensieve zorg-afdeling. Ze worden daar voortdurend gemonitord', zegt hoofdverpleegkundige Klara Van den Ende. Voor het overige liggen alle dialysepatiënten nu samen op één grote zaal, in plaats van verdeeld over diverse kleinere lokalen zoals voordien. Een hele verbetering voor de verpleegkundigen, die daardoor een stuk gemakkelijker het overzicht kunnen bewaren en het werk verdelen.
Een groot pluspunt zijn ook de weegliften. Patiënten worden voor en na elke dialysesessie gewogen. Vroeger was dat vooral bij immobiele patiënten een omslachtige klus. Nu liggen de patiënten op een groot doek, verbonden met een weegsysteem dat geïntegreerd is in een plafondlift. Daardoor kunnen ze snel en veilig worden gewogen.
Net als thuis
Handig is ook dat de dialysetoestellen gemakkelijk links of rechts van de bedden kunnen worden opgesteld, met dank aan de verschuifbare aansluitingspanelen achter de dialysebedden. Daardoor kunnen patiënten probleemloos in de linker- of in de rechterarm worden aangeprikt en behoren ook lange rondslingerende snoeren en kabels tot het verleden. 'We hebben alles gedaan om de werkdruk voor de verpleegkundigen te verlagen, wat uiteindelijk ook de patiënt ten goede komt. Zo werken we ook nog nauwelijks met losse zakken zuurconcentraat, een mengsel dat nodig is voor de dialyse, maar komt die vloeistof rechtstreeks via een leiding binnen vanuit een installatie in de kelder. Dat is een enorme besparing op verpakking en werktijd', zegt Bruno Verdonck, technisch verantwoordelijke van de dienst.
Ook de patiënten die kiezen voor thuisbehandeling met peritoneale dialyse, ook buikvliesdialyse genoemd, gingen erop vooruit. Zij kunnen voor begeleiding en educatie voortaan terecht in een comfortabele ruimte waarvan een deel werd ingericht om zoveel mogelijk de thuissituatie te benaderen.
Zuiver water
De meest spectaculaire vernieuwing ten slotte, zit verscholen in de kelder een verdieping lager. Daar bevindt zich een nieuw, hoogtechnologisch waterzuiveringssysteem dat het UZA als een van de eerste ziekenhuizen in België liet installeren. Voor dialysepatiënten is zuiver water essentieel, omdat voor hun behandeling grote hoeveelheden water nodig zijn. ' Bovendien zijn er tegenwoordig ook behandelingen waarbij we water aan het bloed toevoegen. Dan is ultrazuiver water zo mogelijk nog belangrijker', licht nefrologe prof. dr. Mileine Couttenye toe.
Het water dat vandaag wordt gebruikt, is honderd keer zuiverder dan voordien, vergelijkbaar met het water dat in geneesmiddelen wordt verwerkt. 'Bovendien hebben we een installatie met twee parallelle leidingen. Mocht er in een van de twee een technisch mankement zijn, dan kunnen we nog genoeg water leveren om alle patiënten te behandelen. Bij een levensnoodzakelijke therapie als dialyse is dat erg belangrijk', zegt Verdonck. Ook aan het milieu werd gedacht. 'Na de zuivering blijven er enorme volumes water over dat niet geschikt is voor dialyse, maar nog perfect bruikbaar is. Dat wordt opgevangen in een put van 70.000 liter onder de kelder en gebruikt voor de spoeling van de toiletten in het gebouw', legt hij uit.
Voor Verdonck was het een geweldige uitdaging om de nieuwe dialysezaal en raadpleging te mogen uittekenen. 'Het gebeurt niet vaak dat je als technisch verantwoordelijke een dienst volledig opnieuw mag uitdenken. Twee jaar zijn we er zoet mee geweest. We hebben verschillende ziekenhuizen in België, Nederland en Duitsland bezocht om van nabij kennis te maken met de allernieuwste technieken. En het resultaat mag er zijn: je mag gerust stellen dat onze dialyse-afdeling uniek in Europa is.'