Leen Verbrugghe begeleidt als maatschappelijk werker regelmatig alzheimerpatiënten en hun familie. Ze maakt hen wegwijs in het aanbod van sociale voorzieningen en tegemoetkomingen. ‘Je ziet vaak schrijnende toestanden. Agressief of ongeremd gedrag bij de patiënt, financiële problemen, familieruzies, sociaal isolement... In de korte tijd dat de patiënt is opgenomen, probeer ik hem en zijn familie ook emotioneel te ondersteunen.’
‘Het leven van een dementerende en zijn familie komt vaak op losse schroeven te staan. Ondersteuning is dan ook broodnodig’, zegt Patrick Gillis van de dienst patiëntenbegeleiding. Een houvast zijn de geheugenklinieken, vaak verbonden aan een ziekenhuis. In het UZA maakt de geheugenkliniek deel uit van de dienst neurologie. Patiënten en hun omgeving kunnen er niet alleen terecht voor diagnose en behandeling, maar ook voor begeleiding. Sommige geheugenklinieken bieden “reality and orientation training” (ROT) aan, waarbij strategieën worden aangereikt om de symptomen beter te beheersen.
Eilandgevoel doorbreken
Ook buiten het ziekenhuis is er begeleiding mogelijk. Zo telt Vlaanderen negen Regionale Expertisecentra Dementie, inloophuizen waar de betrokkenen langs kunnen gaan voor een gesprek of advies. In Antwerpen is er ook het Dementiecafé, in congrescentrum ’t Elzenveld in de Lange Gasthuisstraat: ‘Eén keer per maand is daar een bijeenkomst voor dementerenden en hun familie. Er is telkens een gesprek met een mantelzorger of een patiënt, een zaalgesprek en een interview met een deskundige. Bedoeling is vooral het eilandgevoel te doorbreken’, zegt psychologe Sonny Smet van het Dementiecafé.
Sommige ziekenfondsen en woon- en zorgcentra organiseren ook gespreksrondes. ‘En er is ook de Vlaamse Alzheimer Liga, die de patiënt en zijn familie in contact kan brengen met zelfhulpgroepen’, vult Gillis aan.
Ook in de thuissituatie is er hulp mogelijk. Via hun ziekenfonds kunnen patiënten en hun familie een beroep doen op bijvoorbeeld thuiszorg, dag- of nachtopvang, opvang in kortverblijf, huishoudelijke hulp of een oppasdienst. De Provincie Antwerpen bracht een brochure voor dementiepatiënten en hun omgeving uit: Dementie, je staat er niet alleen voor. U kunt ze downloaden via www.provant.be.
Info: www.omgaanmetdementie.be, www.dementie.be, www.dementiecafe.be