Polikliniek De Bist ligt pal in het centrum van Wilrijk. Het bescheiden gebouw valt amper op tussen de huizen en winkels. Parkeren voor de deur, een wachtkamer met zes stoelen, onthaal door een vaste medewerkster en een huiselijke sfeer. In de keuken treffen we ’s middags een deel van het team babbelend boven een kom tomatensoep. Onder hen Caro Van Litsenborgh, die het onthaal en het secretariaat verzorgt. ‘De polikliniek is makkelijk toegankelijk’, vertelt ze. ‘Het onthaal is persoonlijk en de sfeer is gemoedelijk. Bovendien lopen de raadplegingen zelden uit, wat aangenaam is voor artsen en patiënten.’
Anita, stagiaire op de communicatiedienst, ging een reportage maken in De Bist. Patiënten kunnen er terecht bij een gynaecoloog, een neuroloog, een dermatoloog, een therapeut voor oogheelkundige revalidatie en een medisch geneticus.
Sneller geholpen
Het idee voor de polikliniek groeide tijdens de coronacrisis. ‘Er was in die periode veel samenwerking tussen huisartsen en specialisten’, vertelt huisarts dr. Jean Colin, die het project samen met UZA-ceo prof. dr. Guy Hans vormgaf. ‘Toevallig sloot er rond die tijd ook een huisartsenpraktijk op De Bist. Zo kreeg ik het idee om naar Nederlands voorbeeld een anderhalvelijnspraktijk op te richten. De bedoeling is om de toegankelijkheid van de huisartsenzorg te koppelen aan specialistische geneeskunde, in een laagdrempelige omgeving.’
Huisartsen kunnen snel bij de specialisten terecht voor advies en kunnen via hen ook hun expertise vergroten, waardoor hun patiënten sneller geholpen zijn. Op langere termijn zou anderhalvelijnsgeneeskunde de druk op de tweede- en derdelijnszorg kunnen verminderen.
Huisartsen kunnen snel bij de specialisten terecht voor advies en kunnen via hen ook hun expertise vergroten.
Uitbreiding op komst
Neuroloog prof. dr. Patrick Cras houdt sinds de start eind 2023 elke maandag raadpleging op De Bist. ‘De sfeer is hier anders dan in het ziekenhuis. Patiënten zien alleen maar Caro en mij, zonder volle wachtzalen of lange wachttijden. Daardoor staan ze sneller weer buiten. En het is fijn om midden in de dorpskern gelegen te zijn’, klinkt het.
Gaandeweg vinden meer en meer specialismen hun weg naar De Bist. Patiënten kunnen er terecht bij een gynaecoloog, een neuroloog, een dermatoloog, een therapeut voor oogheelkundige revalidatie en een medisch geneticus. Daar komen mogelijk nog een kinderpsycholoog, een sportarts en een forensisch arts bij, en er is ook interesse voor een menopauzekliniek.
Mooie meerwaarde
Tegen veertien uur maakt de eerste patiënt van die namiddag haar opwachting, een zwangere dame met haar partner. Caro ontvangt hen hartelijk. Het koppel is iets te vroeg, maar wordt al snel binnengeroepen door gynaecologe prof. dr. Joke Muys. Zij houdt hier wekelijks raadpleging en doet vooral routine-echo’s bij zwangeren, net als collega’s prof. dr. Dominique Mannaerts en dr. Lennart Van Der Veeken. Een andere collega neemt de algemene gynaecologie op zich.
Joke Muys: ‘We zijn hier beland omwille van plaatsgebrek, maar intussen vinden we het een mooie meerwaarde. Sommige patiënten komen liever naar hier dan naar de raadpleging in het ziekenhuis. Daar kunnen diverse redenen voor zijn, zoals het laagdrempelige karakter van de polikliniek of omdat ze het ziekenhuis associëren met een fout gelopen zwangerschap. De zorg hier is dezelfde als in het UZA.’
Voor mijn patiënten is het een voordeel dat ze niet ver moeten stappen en dat ze in een rustige praktijk terechtkomen.
In het andere kabinet treffen we kinesitherapeut Myriam Beerens, die vooral de revalidatie van jonge kinderen met een visuele beperking op zich neemt. ‘Voor mijn patiënten is het een voordeel dat ze niet ver moeten stappen en dat ze in een rustige praktijk terechtkomen. De buitenruimte gaan we aanleggen als therapietuin, zodat kinderen met een visuele beperking op een veilige manier kunnen kennismaken met een buitenomgeving.’
De buitenruimte wordt ingericht als een therapietuin waar kinderen met een visuele beperking op een veilige manier kunnen kennismaken met een buitenomgeving.
Kennisuitwisseling
Ook dermatoloog prof. dr. Julien Lambert is enthousiast. Hij houdt tweewekelijks consultatie in Polikliniek De Bist, telkens samen met een huisarts of een verpleegkundige uit de regio. ‘De bedoeling is dat ik hen de kennis en het zelfvertrouwen aanreik om bepaalde huidproblemen, bijvoorbeeld psoriasis, eczeem, goedaardige huidletsels of acné, zelf te behandelen en op te volgen. Zo hoeven patiënten niet altijd naar de dermatoloog. De verpleegkundigen schakelen we specifiek in voor de screening van huidvlekjes, waarbij zij de eerste selectie en educatie op zich nemen. Ik zie dit project als een geweldige opportuniteit, dankzij de samenwerking kunnen we meer patiënten op een laagdrempelige manier helpen.’
Een van de huisartsen die deelnemen aan de gezamenlijke raadpleging, is dr. Peter Leysen. ‘Aanvankelijk voelde ik wat drempelvrees, maar ik was toch vooral benieuwd’, zegt hij. ‘Intussen ben ik heel blij met deze samenwerking. Dankzij de polikliniek kunnen patiënten indien nodig snel bij een specialist terecht. Dat waarderen ze heel erg, net als dat ze niet naar het ziekenhuis hoeven.’Patiënten vinden het ook fijn dat hun vertrouwde huisarts of verpleegkundige de raadpleging bijwoont. ‘We zijn dan helemaal mee en kunnen nadien meestal zelf de opvolging of educatie op ons nemen. Met dank aan prof. dr. Lambert, die alles zorgvuldig uitlegt. Omgekeerd kunnen wij als huisarts die de patiënt kent, vaak nuttige achtergrondinformatie verschaffen.’
Polikliniek De Bist ligt pal in het centrum van Wilrijk.
Verder groeien
Verwacht wordt dat de samenwerking met de eerstelijnszorg in de toekomst verder zal groeien. ‘Via infosessies hebben we huisartsen uit de regio laten weten dat ze laagdrempelig contact kunnen opnemen, voor advies of om snel een patiënt te zien. Wie wil, kan ook raadplegingen volgen. Zo proberen we de afstand tot de huisartsen te verkleinen’, zegt Joke Muys. Mogelijk zullen specialisten van De Bist in de toekomst ook korte bijscholingen aan huisartsen aanbieden, al dan niet online.
Ik geloof sterk in multidisciplinaire centra met korte lijnen, waar je snel zaken kan aftoetsen of vragen, eventueel samen patiënten kan zien.
Ook Peter Leysen ziet alleen maar voordelen in samenwerking over de disciplines en lijnen heen. ‘Ik geloof sterk in multidisciplinaire centra met korte lijnen, waar je snel zaken kan aftoetsen of vragen, eventueel samen patiënten kan zien. De ervaring hier bevestigt dat zoiets goed werkt’, besluit hij.