Wat zijn lymfeklieren ?
Lymfeklieren of kortweg klieren zijn afweerorganen die zich op verschillende plaatsen in ons lichaam bevinden, vooral in de liezen, de oksels, de hals en onder de kaak. In totaal hebben we er vele honderden. Klieren zijn normaal zo klein dat je ze niet kunt voelen. Ze worden wel eens ten onrechte verward met de schildklier of de bijnieren.
Waarvoor dienen ze?
Lymfeklieren zijn in feite filtersystemen. Je zou ze kunnen omschrijven als onze derdelijnsverdediging. Een virus of bacterie die ons lichaam probeert binnen te dringen, wordt in eerste instantie tegengehouden door onze eerstelijnsverdediging, waartoe onder meer de huid en het maagzuur behoren. Als die het micro-organisme niet kan tegenhouden, bijvoorbeeld doordat we een wondje hebben, dan snellen afweercellen naar die plaats om de indringer alsnog te lijf te gaan. Zij zijn dus de tweedelijnsverdediging. In de derde plaats treden de lymfeklieren op: zij maken witte bloedcellen paraat om het virus of de bacterie te bestrijden. De lymfeklier in kwestie zwelt dan op.
Wijzen gezwollen lymfeklieren altijd op een infectie?
Als klieren gezwollen zijn, betekent dat meestal dat er in de buurt van de klieren virussen of bacteriën zijn binnengedrongen. Maar de zwelling kan ook worden uitgelokt door een ontstekingsmechanisme in het lichaam zelf. De zwelling doet zich altijd voor in het klierstation dat de ontstekingscellen of de microben als eerste op hun weg vinden. Bij een maagprobleem zijn dat bijvoorbeeld de klieren boven het sleutelbeen. Heel uitzonderlijk zijn klieren gezwollen als reactie op een tumor ergens in het lichaam of doordat ze zelf zijn aangetast. In dat laatste geval is er sprake van lymfeklierkanker.
Wat doen als je klieren gezwollen zijn?
Duurt de zwelling langer dan een vijftal dagen, dan moet je dat laten nakijken. Bij een bacteriële infectie zijn er vaak antibiotica nodig. In geval van een virale infectie verdwijnt de zwelling meestal spontaan.