Informatie die via beeldschermen wordt verspreid, is makkelijk up-to-date te houden en valt vaak ook meer op dan een poster of een folder. Bovendien kun je op een scherm ook informatieve filmpjes tonen en kun je ze gebruiken om in wachtzalen de volgnummers weer te geven.
Infokanaal op de kamer
Op drie afdelingen vinden de patiënten in hun kamer intussen een infokanaal op hun digitale televisie. Als u de tv er aanzet, kunt u kiezen tussen voor digitale tv van Telenet of voor het infokanaal van het UZA. Dat bevat algemene informatie, onder meer over handhygiëne en patiëntveiligheid, maar ook informatie specifiek voor de afdeling waar de patiënt verblijft: een filmpje over een bepaalde ingreep, een overzicht met foto’s van alle medewerkers van de afdeling, de dagindeling enzovoort. In de toekomst wordt die informatie nog verder gepersonaliseerd en zal een patiënt bijvoorbeeld ook via het infokanaal kunnen doorgeven wat hij die dag wil eten. Alle hospitalisatieafdelingen worden bij hun renovatie een na een met de schermen uitgerust.
Beter voorbereid op onderzoek
Ook in de wachtzalen van een hele reeks diensten wordt intussen informatie verspreid via digitale schermen. ‘In de verschillende wachtzalen van radiologie bijvoorbeeld krijgen de patiënten op de schermen een filmpje te zien van het onderzoek waarvoor ze zich hebben aangemeld. We krijgen daar heel positieve reacties op: de patiënten zijn beter voorbereid op het onderzoek’, zegt communicatiemedewerker Kris Thieren. Ook nieuwsberichten, informatie over patiëntenactiviteiten en zelfs het weerbericht verschijnen op de schermen. Onder meer in het in het oncologisch en hematologisch dagcentrum, op de dienst diabetologie en de dienst kindergeneeskunde kunt u op de schermen ook volgen wanneer u aan de beurt bent.
De juiste route
Tot slot verschijnt sinds kort ook de route-informatie op digitale schermen in de inkomhal en in de gangen. ‘In het ziekenhuis wordt voortdurend gerenoveerd, waardoor de routes al eens wijzigen. Via de schermen kunnen we iedereen duidelijk informeren’, zegt Kris Thieren. ‘Ook om mensen de weg te wijzen bij patiëntenactiviteiten of symposia zijn de schermen erg handig.’