Aangeboren vaatafwijkingen, met de wijnvlek als bekendste voorbeeld, zijn soms een regelrechte handicap. Het UZA behandelt ze sinds enkele jaren door schuim in de zieke aders te spuiten, een eenvoudige ingreep met spectaculaire resultaten.

Bij een aangeboren vaatafwijking is er sprake van een kluwen van misgroeide aders. Soms uit zich dat heel zichtbaar, bijvoorbeeld in een wijnvlek, een hemangioom (ook wel framboos genoemd) of een zwelling of bult. Vaker zit de misgroeiing echter ergens diep in de spieren. De veelal jonge patiënten hebben dan last van een drukgevoel of voortdurende pijn, vooral bij bepaalde bewegingen of sport.

‘Het zijn zeldzame afwijkingen waarvoor tot voor enkele jaren geen effectieve behandeling was’, zegt UZA-vaatchirurg dr. Chantal Vandenbroeck. ‘Nu is er Foam Echo Sclerotherapy: met een dun buisje spuiten we schuim in de zieke ader, waarna die verschrompelt en geen last meer berokkent. De techniek wordt in België vrij vaak toegepast bij spataders. Een handvol artsen schakelt de therapie echter ook in voor aangeboren vaatafwijkingen.’ Vandenbroeck werkt voor de behandeling samen met de diensten orthopedie, pediatrie, dermatologie, oogheelkunde en radiologie van het UZA.

Pijn binnen twee weken weg

Meestal zijn in totaal twee of drie behandelingen onder volledige narcose nodig, afhankelijk van de omvang van het letsel. Per behandeling wordt de patiënt één of twee dagen opgenomen. Vandenbroeck: ‘De pijn is binnen de twee weken weg, al kan het tot twee jaar duren voor een zwelling of wijnvlek niet meer zichtbaar is. Niet alle wijnvlekken kun je overigens met deze techniek behandelen.’ Na de ingreep kan de patiënt zowat onmiddellijk weer naar school of aan de slag. Op een kleine honderd patiënten waren er nog geen complicaties.

‘Het is een heel dankbare behandeling, omdat je patiënten op een eenvoudige manier van een aanslepend probleem kunt afhelpen’, aldus nog Vandenbroeck. ‘Zo behandelde ik een 20-jarig meisje dat zowat het hele land had afgereisd op zoek naar een behandeling. Twee weken na de ingreep zei haar moeder met tranen in de ogen dat haar dochter voor het eerst in haar leven pijnvrij kon stappen. Daarvoor doe je het.’

(foto: project Aardbeesie.nl)

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op