Alle koppels die voor IVF kiezen, hebben vooraf een gesprek met maatschappelijk werker Ingrid Borremans. Zij praat met hen over de praktische en psychologische impact van de behandeling en signaleert eventuele problemen aan het behandelende team. Ook als koppels in een kwetsbare situatie zitten, bijvoorbeeld door financiële problemen of een ingewikkelde gezinssituatie, gaan ze bij de maatschappelijk werker langs. Ook later kunnen ze bij haar aankloppen voor extra ondersteuning.
Als koppels het psychologisch erg zwaar hebben met een behandeling, kunnen ze terecht bij dr. Rose-Marie Van Hoof. Zij ziet ook alle patiënten die een beroep willen doen op donorsperma, eiceldonatie of draagmoederschap. Dergelijke zwangerschappen hebben altijd belangrijke implicaties, of het nu om een heteroseksueel of lesbisch koppel dan wel een alleenstaande vrouw gaat. Van Hoof: 'Ik ga altijd na of het koppel of de vrouw voldoende draagkracht heeft. Bij twijfel bespreek ik de aanvraag met de rest van het team.'
Belang van kind primeert
Bij het instellen van een vruchtbaarheidsbehandeling staat het belang van het kind altijd op de eerste plaats. Dat brengt soms dilemma's met zich mee. 'Laatst hadden we een koppel over de vloer van wie de man verstandelijk en fysiek gehandicapt was. Die mensen hoopten in aanmerking te komen voor IVF, maar na uitgebreid overleg met het hele team hebben we beslist niet op hun aanvraag in te gaan. We waren van oordeel dat de beperking van de man een normale vader-kindrelatie in de weg zou staan', haalt prof. dr. Luc Delbeke aan.
Omdat elke situatie anders is, evalueert het CRG elke aanvraag individueel. Voor moeilijke ethische kwesties wordt het advies van het ethisch comité ingewonnen. Momenteel ligt ter discussie of aanvragen van homoseksuele koppels kunnen worden gehonoreerd. Soms is de gezondheid van de wensouders een mogelijk obstakel. 'Als een vrouw bijvoorbeeld een ernstige hartkwaal of een beperkte levensverwachting heeft, moet je je afvragen of een zwangerschap verantwoord is', zegt Delbeke.