Jas aan en naar buiten!

In bomen klimmen, kampen maken, voetballen op het plein … Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen, het is ook noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Zelfs – of beter: vooral – tijdens de coronacrisis. 

Mahmoud Zaqout
Dr. Mahmoud Zaqout
Kindercardioloog
MarjolienMattheij
Dr. Marjolein Mattheij
Pediater-spoedarts
Kim Van Hoorenbeeck
Prof. dr. Kim Van Hoorenbeeck
Kinderarts

Kinderen ravotten steeds minder in open lucht: in 2019 speelde in Vlaanderen maar liefst 37 procent minder kinderen op straten, op pleinen en in parken dan in 2008. De coronacrisis heeft die trend nog versterkt. ‘We moeten kinderen stimuleren om naar buiten te komen, ook in tijden van COVID-19’, waarschuwen kinderpneumologe Kim Van Hoorenbeeck en kindercardioloog Mahmoud Zaqout van het UZA. 

‘De coronamaatregelen, zoals het sluiten van scholen en parken, en het beperken van hobby’s maken dat kinderen minder vaak naar school lopen, minder sportlessen volgen en minder vaak op de speelplaats spelen’, zegt Zaqout. Van Hoorenbeeck: ‘Vooral kinderen die op een appartementje in de grootstad wonen, kwamen het afgelopen jaar weinig buiten.‘ Een enorm probleem, want ravotten in de frisse lucht is noodzakelijk voor hun ontwikkeling.

11 redenen om je kinderen naar buiten te sturen

  1. Minder overgewicht
    Kinderen die buiten spelen, bewegen meer. En dat is cruciaal om overgewicht, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen op latere leeftijd te voorkomen. De basis voor hart- en vaataandoeningen wordt al gelegd vanaf je zesde levensjaar. Helaas haalt 85 procent van de Europese kinderen de minimum­hoeveelheid beweging – 60 minuten per dag – niet. Een huizenhoog probleem, want cardiovasculaire aandoeningen veroorzaken jaarlijks 5,7 miljoen overlijdens in Europa.
  2. Betere conditie
    Wanneer kinderen lopen, klimmen, springen … verbetert hun conditie en trainen ze verschillende spiergroepen. 
  3. Schoolprestaties
    Bij het bewegen raken de hersenen goed doorbloed. Die ‘brainfitness’ zorgt voor betere prestaties op school.
  4. Sterkere immuniteit
    In de natuur komen kinderen in aanraking met microben waardoor hun immuniteit versterkt. Ze worden daardoor minder vaak en minder ernstig ziek. 
  5. Betere motoriek
    Door te klimmen, te knikkeren en tikkertje te spelen, ontwikkelen kinderen hun fijne én grove motoriek. Ze leren ook beter ruimte, diepte, afstand en snelheid inschatten. 
  6. Virussen
    Buiten verspreiden virussen, zoals het coronavirus, zich minder snel dan binnen. 
  7. Angsten overwinnen
    Buiten spelen betekent ook grenzen verleggen, omgaan met risico’s en je angsten overwinnen. In de open lucht ervaren kinderen bovendien minder stress: ze doen leuke dingen en hoeven nergens anders aan te denken.
  8. Gezondere lucht
    De buitenlucht is gezonder dan het binnenmilieu. Veel binnenblijven kan astma en allergieën verergeren, het slijmvlies irriteren …
  9. Vitamine D
    Door zonlicht maak je vitamine D aan, wat dan weer onmisbaar is voor de groei en behoud van stevige botten en tanden.
  10. Beter slapen
    Daglicht ondersteunt het natuurlijke dag-nachtritme door in te werken op serotonine en melatonine. Kinderen die buiten spelen, slapen daardoor beter.
  11. Betere ogen
    Dankzij het overvloedige daglicht hebben kinderen die buiten spelen betere ogen. Bovendien kijken ze minder lang op hun gsm, tablet … wat het risico op bijziendheid verlaagt.

Ravotten zonder zorgen

Laat je kinderen zo veel mogelijk buiten spelen, maar zorg dat ze het veilig doen. ‘Tijdens de lockdown zagen we een stijging van het aantal ongevallen in en rond het huis’, zegt dr. Marjolein Mattheij, pediater-spoedarts in het UZA. ‘Veel ouders moesten namelijk werken en tegelijk op hun kinderen passen.’ 

Enkele tips om ongelukken te voorkomen:

  • Hou kinderen in de gaten als ze op het terras of het balkon spelen. Kleintjes gaan graag op ontdekking en klimmen dan overal op en af. (Surf voor meer tips naar www.goedgezind.be ) 
  • Ventileer alleen met ramen op kipstand en vermijd trapjes waarmee je kind het raam kan openen. 
  • Wees oplettend als er water in de buurt is. Zelfs in een kleine hoeveelheid water kunnen kleine kinderen al verdrinken.
  • Bezoek parken en speeltuinen op de minst drukke momenten om besmetting met het coronavirus te vermijden. 
  • Klets je bij met andere ouders in de speel­tuin? Spreek af wie op de kleintjes let.
  • Zorg ervoor dat kinderen niet aan het gereedschap in het tuinhuis kunnen wanneer ze in de tuin spelen. 
  • Kleed kinderen op koude dagen voldoende warm aan, en smeer ze in de zomer goed in tegen de zon. Trek ze een fluohesje aan als ze buiten willen spelen in het schemerdonker.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op