Samen bewegen is gezond, ook als je gezondheid het even laat afweten. Dat bewezen de 34 deelnemers van Onklopbaar! vandaag: een groep patiënten met diverse aandoeningen, zoals hartpatiënten, kankerpatiënten, beroerte- en parkinsonpatiënten.
Met Onklopbaar! brengt het UZA hen samen om opnieuw op een verantwoorde manier te sporten. De afgelopen maanden stoomden ze zich klaar voor de Baloise Antwerp 10 Miles. Het UZA gelooft sterk in het belang van bewegen, ook voor mensen die met ernstige gezondheidsuitdagingen te maken hebben: “Veel patiënten zijn bang om terug te gaan sporten, terwijl beweging net heel goed is voor het lichaam en het mentale welzijn. Door te trainen in groep en onder medische begeleiding verkleinen we de drempel om terug te sporten. Zo kunnen we in groep de ziekte overstijgen”, vertelt CEO prof. dr. Marc Peeters.
Patiënten, medewerkers, familie en vrienden
Naast de deelnemers van Onklopbaar! stonden ook 283 UZA-medewerkers, familieleden en vrienden aan de start van de 10 miles of Short Run. 28 kinderen en hun buddy’s van Tria-GO 4 Kids namen deel aan de Kids Run, als voorbereiding op hun kindertriatlon later dit jaar. Ook zij konden in aanloop naar het loopevent rekenen op de nodige deskundige sportieve begeleiding.
Samen bewegen
Het UZA zet al zo’n tien jaar in op beweegtrajecten voor patiënten: eerst vooral voor oncologiepatiënten, de voorbije jaren voor patiënten met uiteenlopende aandoeningen. Vooral het sociale aspect is een meerwaarde voor veel patiënten.
Als vader en dochter, man en vrouw, met je arts, vrienden of familie: door samen te trainen kunnen deelnemers ongelofelijke prestaties neerzetten. Net zoals Lieve Depoorter, die geconfronteerd werd met borstkanker: “Ik ben nooit sportief geweest, maar had altijd een goede basisconditie. Dat veranderde toen ik borstkanker kreeg. Van een gezonde, actieve vrouw veranderde ik in iemand die al moe werd van tot aan de brievenbus te stappen. De chemo, bestralingen en een zwaar medicatieplan zorgden voor vermoeidheid, pijn in mijn spieren en gewrichten en andere klachten. Ik herkende mezelf niet meer. Toen mijn artsen me overtuigden om deel te nemen aan Onklopbaar!, ging mijn "knop" om. Ik wilde terug alles kunnen wat ik vroeger kon en nog méér (lacht). Dankzij de professionele, warme ondersteuning van de coaches en de hele groep, ging ik vandaag voor die 10 miles medaille!” vertelt Lieve.
26.250x bedankt
Ook CEO prof. dr. Marc Peeters trok vandaag zijn loopschoenen aan: "Bewegen is belangrijk, voor onze medewerkers én voor onze patiënten. Daarom bieden we een ruim aanbod sportactiviteiten en lanceerden we beweegtrajecten zoals Onklopbaar! en Tria-GO 4 Kids. Het is geweldig dat zoveel deelnemers van de Antwerp 10 Miles er mee hun schouders onder zetten. Uiteraard wil ik ook graag alle UZA-medewerkers bedanken die samen met familie en vrienden hun sportiefste beentje voorzetten of kwamen supporteren vandaag. Samen zijn we Onklopbaar!" .
Met het ingezamelde geld werkt UZA foundation verder aan de ontwikkeling van beweegtrajecten voor (ex-)patiënten. Naast loopprojecten, maar biedt het UZA ook golf, zumbadansen, snowboarden… aan om bewegen aantrekkelijk én veilig te maken voor (ex-)patiënten.