muziektherapie

Wie deze zomer al eens door de gangen van de dienst neonatale intensieve zorg (NICU) wandelde, heeft vast al eens de melodieën van Anne Naaijkens-Doek gehoord. Sinds juni bieden we aan onze allerkleinste patiënten muziektherapie aan.    

In 2022 liep Anneke Naaijkens-Doek al stage in het UZA voor haar specialisatie tot NICU-muziektherapeut. Omdat duidelijk werd dat de muziektherapie positieve effecten heeft op ouders en pasgeboren baby’tjes, bieden we muziektherapie nu vast aan in het UZA. We begeleiden nu zo’n 8 uur per week ouders en hun pasgeboren kindjes met muziek.

Nieuwe, veelbelovende therapie  

Voor vroeggeboren kindjes die zijn opgenomen op de NICU is muziektherapie een nieuwe, veelbelovende therapie om stress te verminderen.  

Eerdere studies hebben aangetoond dat muziektherapie vitale parameters van de zuigelingen stabiliseert, zorgt voor minder zuurstoftekort en een gunstige invloed heeft op de hartslag van de baby’s. Daarnaast blijkt muziektherapie ook een positief effect te hebben op de ouders. Muziektherapie helpt om hun stress en angst te verminderen, stimuleert kangoeroezorg en bevordert de band tussen ouders en hun baby's.  

'In de meeste trajecten werken we eerst met de ouders, waarbij we hen laten ervaren hoe spanning kan afnemen door de muziek', legt Anneke uit. 'Daarna wordt met de pasgeborene (en ouders) gewerkt.' Tijdens de sessies wordt live muziek gemaakt voor de baby’s en ouders met een gitaar, de stem, een gato-box (een houten blokje met twee “sneeën” er in waardoor twee verschillende tonen ontstaan) of een ocean disc (een trommel die geluiden van de zee nabootst). Muziektherapie vertrekt altijd vanuit ‘entertainment’: het (muzikaal) meebewegen met fysieke parameters van het kind, zoals het ademtempo, zuigtempo, harttempo of de manier van huilen.  

Muziektherapie heeft heel wat voordelen voor kinderen én ouders, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek:  

  • Een verbeterde hechting tussen ouder en kind  
  • Stressregulatie bij ouders en kind  
  • Stabilisatie van de lichaamswaarden, zoals de zuurstofopname in het bloed, de ademhaling en het hartritme, waardoor het kind minder energie nodig heeft om te stabiliseren en deze energie ingezet kan worden voor groei 
  • Traumaverwerking en/of rouwverwerking bij ouders  
  • Verbeterde slaapkwaliteit bij het kind  
  • Verbeterde voedingsinname bij het kind  
  • Herhaling en structuur die zorgt voor de stimulatie van de neurologische ontwikkeling  

Meer muziek

In België zijn er meerdere ziekenhuizen die muziektherapie (willen) aanbieden. Het UZA trekt mee aan de kar om er een standaardbehandeling van te maken in de NICU's. Daarom loopt momenteel een studie om de effecten van muziektherapie verder te onderbouwen en de behandeling in de toekomst eventueel uit te breiden. 

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op