Kleien beeldje gemaakt door een jonge patiënt

Enkele honderden (ex-)patiënten, zorgverleners en andere bezoekers kwamen op zaterdag 25 maart bijeen in de 'Kinderkunstgalerij' in het UZA. Daar stonden 250 kunstwerken tentoon die kinderen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis gemaakt hebben. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van COVID-19 dat de kinderafdeling van het UZA nog eens zo'n groot samenzijn kon organiseren.

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen veranderde heel eventjes in een ware kunstgalerij: zo'n 250 verschillende kunstwerken stonden opgesteld doorheen het hele ziekenhuis. Het waren niet zomaar kunstwerken, maar creaties van jonge patiënten die de afgelopen drie jaar op de afdeling kindergeneeskunde verbleven.

'Je bent een kunstenaar'

De kinderen knutselden hun werkjes samen met vrijwilliger Martine Verbruggen. "Kinderen moeten al zo veel afgeven in hun 'ziek zijn', als je dan tegen hen kan zeggen 'Je bent een kunstenaar', dan is dat iets dat je aan hen kan teruggeven. Ze voelen zich dan eventjes niet meer ziek", vertelt Martine. "Alle 250 werkjes heb ik samen met de kinderen gemaakt toen ze hier verbleven. Sommige patiëntjes zeiden dat ze het niet zouden kunnen. Maar toch hebben ze allemaal via eenvoudige technieken, zoals monotype en gelli plate, prachtige kunstwerken gemaakt. Het doet me plezier dat ze zich kunnen ontspannen door creatief bezig te zijn."

Eén van de kunstenaar-patiënten wiens creatie tentoongesteld stond, is Hinde (10). "Ik heb een slinger gemaakt van papier in het roze, blauw en zwart, deze week nog. Soms duurt de tijd hier wel wat lang, dus knutselen is een leuk tijdverdrijf. Ik heb samen met nog drie kinderen hier op de afdeling geknutseld, dat was tof", vertelt ze.

Geknutseld kaartje met vogel

Lotgenoten leren kennen

De kunstwerken zijn heel uiteenlopend. Zo hingen er schilderijen en zelfportretten, maar ook kleien beeldjes, geverfd porselein, kunst van textiel, enzovoort. Al dit artistieks werd opgesteld langs een route van twee kilometer doorheen het hele ziekenhuis.

"Het is de eerste keer sinds de uitbraak van COVID-19 dat we nog eens iedereen bij elkaar konden brengen. Op zo'n evenementen komen ex-patiënten met hun familie langs, kinderen die hier nu verblijven, bezoekers, zorgverleners en andere lotgenoten. Ze krijgen de kans om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Die contacten vinden zij heel waardevol", vertelt Aline Michiels, pedagogisch medewerker in het UZA. "En het is natuurlijk ook fijn dat mensen eens naar het ziekenhuis komen voor een positieve ervaring, en niet alleen omdat ze ziek zijn."

Interview met een kind

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op