Meer dan bij volwassenen kan de gezondheidstoestand van een kind razendsnel evolueren. Bij sommige symptomen mag je dan ook niet aarzelen om medische hulp in te roepen. Prof. dr. José Ramet, diensthoofd pediatrie, zet de voornaamste alarmsignalen op een rijtje.

De alarmsignalen
 

  • Paarsrode vlekjes op de huid die niet wegdrukbaar zijn, kunnen wijzen op een ernstige infectie of bloedvergiftiging, vooral als het kind een erg zieke indruk maakt. Soms zijn de vlekjes een symptoom van hersenvliesontsteking of meningitis. In dat geval is er vaak sprake van hoge koorts, braken, sufheid en nekstijfheid. Bij baby’s zie je soms ook een uitpuilende fontanel.
     
  • Hoge koorts is meestal het gevolg van een bacteriële of virale infectie. Koorts, zelfs als die hoger is dan 39°C, is op zich niet ernstig. Als de koorts echter blijft aanhouden en niet zakt met een koortswerend middel, dan gaat het misschien om een ziekte die om een andere behandeling vraagt, bijvoorbeeld met antibiotica.
     
  • Uitdroging. Als er geen evenwicht is tussen vochtverlies en vochtinname, meestal door braken en/of diarree, kunnen baby’s en peuters snel uitdrogen. Symptomen zijn minder of niet meer plassen, diepliggende oogbollen, gewichtsverlies, droge slijmvliezen en bij baby’s een ingevallen fontanel. Ernstige uitdroging moet zeker worden behandeld. In extreme gevallen kunnen de nieren of hersenen worden beschadigd.
     
  • Ademhalingsproblemen kunnen te wijten zijn aan een banale verkoudheid, maar ook aan een ernstige vorm van longontsteking of astma. Let vooral op bijkomende klachten zoals verminderd bewustzijn, een ongezonde kleur of blauw verkleurde lippen.
     
  • Braken is meestal onschuldig, maar soms ook niet. Vooral na een flinke val kan het wijzen op een hersenschudding of hersenbloeding. Projectielbraken, waarbij het braaksel als een projectiel wegschiet, kan bij een kind van jonger dan zes weken worden veroorzaakt door een verdikking van de sluitspier van de maag. Zoek zeker hulp als het probleem meermaals voorvalt en erger wordt. Als braken gepaard gaat met diarree, heeft het kind wellicht een maag-darmontsteking.
     
  • U vertrouwt het niet. Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere en contacteer een arts. Wees niet bang om overbezorgd over te komen. Liever een telefoontje te veel dan eentje te weinig.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op