Editoriaal MagUZA 118: I, Robot

Al vijftien jaar lang bouwt het UZA zonder subsidies en investeren we in nieuwe infrastructuur om betere zorg te kunnen leveren.

Johnny Van der Straeten
Johnny Van der Straeten
Voormalig gedelegeerd bestuurder UZA

We leven ook voor de gezondheidszorg in een unieke periode. De combinatie van technologie, wetenschappelijke inzichten in biologische mechanismen, grote hoeveelheden patiëntendata en connectiviteit levert geweldige kansen om waarde te creëren voor patiënten. Geduldig wachten tot de overheid subsidieert, is kansen verloren laten gaan.

We spelen met onze organisatie wel in op het overheidsbeleid, lopen soms voorop. Een voorbeeld van technologische vernieuwing in de genetica en gynaecologie zijn de NIPT-testen de we aanbieden aan zwangere vrouwen. Dat is een vorm van risicovrije preventie. Ook screening op hartziekten bij vrouwen hoort thuis in de preventieve geneeskunde: vroege detectie leidt tot goedkopere behandeling en een langer leven. Ziekenhuiszorg verplaatsen naar thuiszorg doen we al jaren: chemotherapie, pijnbestrijding en thuisbeademing zijn voorbeelden. De overheid wil dat nu projectmatig opstarten.

Investeringen sluiten niet alleen aan bij het overheidsbeleid, maar ook bij onze opdracht: derde- en vierdelijnsgeneeskunde. Essentieel is dat wij complexe aandoeningen multidisciplinair behandelen. De infrastructuur en technologie zijn noodzakelijk voor goede zorg, maar investeren in onze medewerkers zorgt voor de excellentie.

Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder

Aangemaakt op
Laatste update op