Digital Health Valley

Sinds 2017 lopen er in België pilootprojecten voor mobiele toepassingen in de zorg. Minister Maggie De Block wil van België een Digital Health Valley maken.

Het echte Silicon Valley is daar al 10 jaar mee bezig. Google startte met een elektronisch patiëntendossier in 2008. Microsoft lanceerde in dezelfde periode MS Vault, zijn gepersonaliseerd elektronisch dossier. Beide flopten. Nu zijn ze opnieuw op de markt en lijkt het wel te lukken, dankzij de smartphone: patiënten hebben toegang tot hun gegevens waar en wanneer ze maar willen. Apple is ook gestart met een Health App, die alle medische data van een patiënt samenbrengt: van de huisarts, apotheker, alle ziekenhuizen, van de patiënt zelf.
 
De Amerikanen worden zo voor het eerst volledig eigenaar van hun eigen gezondheidsdata. Wat verdienen MS, Apple, Alphabet daaraan? Verkoop van hardware en software, maar vooral het hebben van data lijkt hen commercieel bijzonder interessant. Echte data uit een ziekenhuis zijn oneindig veel waardevoller dan eenvoudige parameters die door een smartphone geregistreerd werden. Bruikbaar maken van al die informatie met Artificiële Intelligentie lukt nog niet zo goed. Experimenten in de Engelse NHS-ziekenhuizen zijn tot nu toe niet succesvol geweest. Waarom in de NHS? Omdat dit een gestandaardiseerd gezondheidszorgsysteem is waar alle data in alle ziekenhuizen op dezelfde manier bewaard en gebruikt worden. Als het daar nog niet lukt, wanneer mogen we dan in België een Digital Health Valley verwachten?
 
In afwachting nemen wij een voortrekkersrol op: uitrol van een gesofisticeerd elektronisch patiëntendossier en samen met patiënten in gebruik nemen van mobiele zorgtoepassingen.
 
Johnny Van der Straeten
Gedelegeerd bestuurder
 

Aangemaakt op
Laatste update op