Zwemmen voor UZA foundation: ambassadeur Kim en arts-onderzoeker Toon

Vier ex-topzwemsters, onder wie drie UZA-collega’s, haalden in december 2021 alles uit de kast voor een wereldrecordpoging 4 × 100 meter vrije slag bij de 30- tot 39-jarigen. Met hun actie zamelden ze fondsen in voor onderzoek naar de haalbaarheid van een dendritisch celvaccin tegen een zeldzame vorm van agressieve hersenkanker bij kinderen.

Kim Caluwaerts, celmanipulatietechnoloog in het UZA en zwemster

'Mijn zussen en ik zwemmen in dezelfde club als Kimberly Buys, tweevoudig deelneemster aan de Olympische Spelen en UZA-collega bij de Biobank. Samen kregen we het gekke idee om voor een goed doel het wereldrecord voor dertigers aan te vallen. Via mijn directe collega’s van het Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG) en UZA foundation wisten we dat er onderzoek is gestart naar immuuntherapie ter verbetering van behandeling voor agressieve hersenkanker bij kinderen. Een bijzonder doel en dus zetten we alles in gang. De collega’s van UZA foundation hielpen met de fondsenwerving, wij focusten op het sportieve.

Mijn jongste zus moest afhaken door haar job maar gelukkig sprong leeftijdsgenoot Wendy uit de zwemclub in. De sportieve uitdaging was zwaar: we moesten allemaal dicht bij onze toptijden van weleer komen. De laatste weken trainden we zelfs dagelijks. De steun van zo veel mensen geeft je dan een welkom duwtje in de rug. We verbeterden het record en haalden 7000 euro op, meer dan we durfden te dromen! Ik werk in het CCRG van het UZA, dat onder meer de vaccins voor het onderzoek maakt. Het is toch geweldig dat dit soort nieuwe vaccins uiteindelijk door mijn handen gaat?'

dr. Toon Van Genechten, kinderoncoloog en onderzoeker in het UZA 

'Ik werk nauw samen met het studieteam van het CCRG, maar ik ken de UZA-collega’s van het zwemteam niet persoonlijk. Het is een hele eer dat zij samen voor dit onderzoek zo’n origineel en ambitieus plan opvatten. Het toont de gedrevenheid van de mensen die in het UZA werken. Dat ze zo’n mooie som verzamelden bewijst dat veel mensen in ons project geloven. We richten ons op kinderen met een zeldzame maar zeer agressieve hersentumor. Er zijn slechts een handvol gevallen per jaar in België, en ze hebben met de bestaande behandelmogelijkheden maar een kleine kans op genezing.

We onderzoeken of een dendritisch celvaccin net als bij volwassenen het immuunsysteem van de kinderen kan versterken. We nemen witte bloedcellen van een patiënt en geven ze in het lab een boodschap mee. Die boodschappers, de dendritische cellen, gaan terug naar de patiënt. Daar geven ze de boodschap door aan witte bloedcellen, die zo de kankercellen kunnen leren herkennen en vernietigen. Dat gepersonaliseerde vaccin­productieproces is complex labowerk. Het is fantastisch dat we dat in het UZA kunnen, want het vereist ook de nodige toelatingen. In de huidige studie gaan we bij tien ­patiënten na of de aanpak haalbaar is in combinatie met de standaardbehandeling, en tegelijk hopen we een kwaliteitsvolle verlenging van hun leven te zien.'

Ook een actie opzetten? 

UZA foundation helpt je graag! Van bedrijfsactie over verjaardagsfeest tot sportieve uitdaging: ontdek alle mogelijkheden op kominactie.uzafoundation.be / T 03 821 4197.

Gerelateerde specialismen

Centrum voor Celtherapie en Regeneratieve Geneeskunde (CCRG)

Aangemaakt op
Laatste update op