Het project UZAEPD4students wil studenten verpleegkunde een realistisch beeld geven van het beroep en hen vertrouwd maken met werken met data en digitale patiëntendossiers. ‘Wie kiest voor zorg, kiest voor werken met mensen’, zegt Kaat Siebens, directeur patiëntenzorg. ‘Toch is data niet weg te denken uit de dagelijkse job van een zorgverlener. Data is het nieuwe opereren, hoor je vaak. Het gestructureerd verzamelen van data in een elektronisch patiëntendossier (EPD) is een echte gamechanger voor de gezondheidszorg.’
Data voor kwaliteitsvolle zorg
Het nieuwe EPD skillslab werd opgestart omdat data voor verpleegkundigen meer en meer een hulpmiddel is om te komen tot kwaliteitsvolle, veilige zorg. Denk aan het snel traceren van een complicatie of medicatie die niet samen gegeven kan worden. Of aan het doorgeven van belangrijke informatie aan andere behandelteams van de patiënt. Patiënten verwachten dat die digitale informatie op een doelmatige en veilige manier beheerd wordt en doorstroomt waar nodig. Terwijl er in de sector volop gewerkt wordt aan systemen die zorgverleners vlotter ondersteunen, is het belangrijk om die manier van werken van bij de start aan te leren.
Daarom sloegen verschillende opleidingen verpleegkunde, UZA en Oracle de handen in elkaar om digitale vaardigheden die relevant zijn in de zorg al te ontwikkelen tijdens de opleiding. Studenten oefenen in het skillslab vaardigheden in op poppen, maar leren nu ook hoe ze de resultaten van de geleverde zorg correct documenteren in een EPD. Dat ziet er volledig hetzelfde uit als het EPD dat in UZA draait, maar dan met fictieve patiënten.
Het gestructureerd verzamelen van data in een elektronisch patiëntendossier is een echte gamechanger voor de zorg.