crane

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Sciensano slaan de handen in elkaar binnen het CraNE Joint Action-project. Dit project wil een Europees netwerk van bestaande en nieuwe nationaal erkende kankercentra (Comprehensive Cancer Centres, CCC's*) oprichten, met als doel de kankerzorg te verbeteren en de onaanvaardbare verschillen die momenteel in de EU bestaan, te verminderen. Het project kadert binnen het Europees kankerbestrijdingsplan, dat streeft naar betere toegang tot hoogwaardige kankerzorg voor patiënten.

Annelies Verbist
Dr. Annelies Verbiest
Oncoloog en expert data
Timon_Vandamme
Prof. dr. Timon Vandamme
Oncoloog

Het CraNE JA-project zal de nodige administratieve, professionele en hoogwaardige voorwaarden creëren om de oprichting van het EU-netwerk te faciliteren, de integratie van de bestaande CCC’s te faciliteren en lidstaten te ondersteunen bij het oprichten van nieuwe centra.
 

De algemene doelstellingen van het CraNE JA-project zijn vertaald naar acht werkpakketten (WP) met een specifieke focus. ‘Binnen WP6 slaan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en Sciensano de handen in elkaar voor een oplossing om de standaarden en kwaliteit van kankerzorg te kunnen definiëren, monitoren en verbeteren’, licht projectverantwoordelijke dr. Annelies Verbiest toe. ‘Hiervoor ontwikkelen we een tool die op een geautomatiseerde manier kwaliteitsindicatoren oppikt uit het medisch dossier van patiënten met pancreaskanker die in het UZA behandeld worden’, gaat oncoloog dr. Timon Vandamme verder. ‘Dit laat ons toe om op elk moment inzicht te hebben in de zorgkwaliteit die we bieden, en deze gericht naar een nog hoger niveau te brengen. Bedoeling is om deze kosten- en tijdsefficiënte manier van monitoring door te trekken op Europese niveau.’

Het project is officieel van start gegaan op 1 oktober 2022. Het wordt geleid door verschillende partners uit diverse landen en richt zich op verschillende aspecten van kankerzorg, onderzoek en opleiding. Ook patient advocates en -vertegenwoordigers zitten mee aan tafel om het EU-netwerk mee vorm te geven.

Het CraNE JA-project wordt gefinancierd door de Europese Unie via het EU-gezondheidsprogramma (EU4Health) en zal twee jaar duren.

* Comprehensive Cancer Centres zijn belangrijke, erkende aanbieders van geavanceerde kankerzorg, onderzoek en onderwijs. De meeste lidstaten van de EU hebben ten minste één CCC. Het aantal verschilt van land tot land.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op