Levercirrose als gevolg van hepatitis C is een van de belangrijkste redenen om een levertransplantatie uit te voeren. 'Spijtig genoeg tast de hepatitis C vervolgens ook de donorlever aan. Meestal geleidelijk, maar in uitzonderlijke gevallen ook heel snel. Behandelen is op dat moment erg moeilijk omdat veel transplantatiepatiënten de zware medicijnen niet kunnen verdragen', zegt prof. dr. Peter Michielsen, adjunct-diensthoofd gastro-enterologie hepatologie.
Gelukkig zijn er nieuwe medicijnen op komst. 'Het gaat om tabletten, meer bepaald direct-acting antivirals. Ze werken in op het hepatitisvirus en niet op het afweersysteem, zoals bij de huidige medicatie', aldus hepatoloog prof. dr. Sven Francque. Vandaag krijgen patiënten vaak een combinatie van tabletten en inspuitingen. In de toekomst zullen wellicht tabletten volstaan. Michielsen: 'De nieuwe geneesmiddelen zijn nog niet op de markt, maar patiënten kunnen bij ons deelnemen aan klinische studies. Bovendien hebben we overeenkomsten met farmaceutische bedrijven, waardoor we bepaalde patiënten nu al met de nieuwe geneesmiddelen kunnen behandelen.' Dankzij de nieuwe medicatie zal een levertransplantatie allicht ook vaker kunnen worden vermeden.
Kanker tegenhouden
Ook patiënten met levertumoren zijn soms met een levertransplantatie gebaat. Meestal gaat het dan om leverkanker door levercirrose, al komen ook patiënten met uitzaaiingen in de lever uitzonderlijk in aanmerking. 'Met de transplantatie genees je zowel de levercirrose als de kanker', zegt leverchirurg dr. Thiery Chapelle. 'Als de wachttijd oploopt, riskeer je echter dat de kanker zich uitbreidt en een transplantatie niet meer kan. Daarom belanden de patiënten na drie maanden automatisch hoger op de wachtlijst. In afwachting van de transplantatie proberen we de kanker tegen te houden.'
Dat laatste gebeurt door de tumor weg te nemen of die te behandelen met radiofrequentie-ablatie (RFA), een techniek waarbij de kankercellen als het ware worden verschroeid. Een andere optie is TACE, voluit transcatheter arterial chemo embolization: via een katheter wordt dan chemotherapie in het gezwel toegediend. 'In de toekomst zal het UZA deelnemen aan een internationale studie waarbij levertransplantatie bij darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever in welbepaalde gevallen mogelijk wordt. Tot nog toe komen die patiënten daarvoor niet in aanmerking', aldus Chapelle.
Contact met lotgenoten
De patiëntenvereniging Vlaams Hepatitis Contactpunt lanceerde onlangs haar nieuwe website www.hepafocus.be, met informatie en een platform voor contact met lotgenoten.