Dokter Rowena Vleut op de afdeling nefrologie van het UZA.
Volledig scherm
PREMIUM
Dokter Rowena Vleut op de afdeling nefrologie van het UZA. © Tessa Kraan

UZA zet afdeling nefrologie in de kijker tijdens Wereldnierdag: “Dit jaar al acht transplantaties gedaan met nieren van levende donoren”

Het is Wereldnierdag en daarom wordt er vandaag in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) in Edegem extra gehamerd op het belang van nierscreening. “Hoe vroeger je problemen kan opsporen, hoe beter je ze kan behandelen. Een simpele urinetest kan ons al veel wijzer maken”, zegt dokter Rowena Vleut van het UZA. In Edegem telt men momenteel zowat 140 patiënten die nierdialyse nodig hebben.

  1. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.
  2. Bob Cools, oud-burgemeester van Antwerpen, wordt 90 én heeft nog altijd duidelijke mening: “Als De Wever dat doet, is hij politiek dood”
    PREMIUM

    Bob Cools, oud-burgemees­ter van Antwerpen, wordt 90 én heeft nog altijd duidelijke mening: “Als De Wever dat doet, is hij politiek dood”

    “Die (seksistische) uitspraak van Conner Rousseau over een vriendin in dat café: nooit gedacht dat een kandidaat-premier zoiets brutaals zou zeggen.” Oud-burgemeester van Antwerpen Bob Cools wordt uitgerekend vandaag 90 jaar, maar blijft onvermoeibaar verontwaardigd. Wij spraken hem over de staat van ’t stad en zijn politieke erfenis, maar ook over migratie. En als toemaatje: een idee voor een grootse expo in 2030. Vier uur lang, in het appartement op Linkeroever waar hij al 55 jaar lief en leed deelt met echtgenote Jacky. “Toen ik burgemeester was, heb ik één grote fout gemaakt.”
    Antwerpen