Ook kinesisten, psychologen en sociaal werkers kunnen patiënten voortaan doorverwijzen naar bewegingscoach

'Bewegen op Verwijzing', een initiatief van het Departement Zorg, helpt mensen op weg naar een actieve(re) levensstijl. Tot voor kort kon enkel de arts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dit systeem wordt uitgebreid: vanaf nu kunnen ook andere hulpverleners, zoals podologen, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, ergo- en kinesitherapeuten, psychologen, vroedkundigen en verpleegkundigen hun patiënten doorsturen. Het doel? Nog meer mensen in beweging brengen én houden. 

Johan Roeykens
Johan Roeykens
Fysioloog en beweegcoach
Rudi Frankinouille
Rudi Frankinouille
Coördinator bewegen en sport en beweegcoach

Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actieve(re) leefstijl. Het project, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Institituut Gezond Leven vzw in opdracht van het Departement Zorg, is bedoeld voor iedereen die moeilijk in beweging komt én blijft.

Vandaag kondigde Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits aan dat naast artsen voortaan ook psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten, verpleegkundigen... hun patiënten kunnen verwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach.

'Op die manier willen we nog meer mensen in beweging krijgen en de drempel verlagen om te starten met een actiever leven', zegt minister Hilde Crevits. Van 2018 tot 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in.

Coaches in het UZA

'Met een nieuw jaar maken velen ook goede voornemens', vervolgt minister Crevits. 'Meer bewegen en minder stilzitten is daar vaak één van. Maar het is niet altijd eenvoudig om juist te weten hoe je dat moet aanpakken. Een Bewegen Op Verwijzing-coach kan je helpen om te starten én om vol te houden. Zo'n coach zorgt voor professionele begeleiding en een beweegplan op maat.

In het UZA zijn Johan Roeykens en Rudi Frankinouille erkend als coach voor Bewegen op Verwijzing. 'Onze rol bestaat erin om patiënten te motiveren, ondersteunen en helpen waar nodig. Daarna is het aan de patiënt om te gaan bewegen. En dat kan soms simpel zijn: door met de fiets naar het werk te gaan, bijvoorbeeld. Of door een wekelijkse wandeling te maken met familie of vrienden.'

Nog meer mensen in beweging

Wie beroep wil doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach, heeft een verwijsbrief nodig. In eerste instantie werd die gegeven door de huisarts. Maar omdat het voor een goede preventieve gezondheidszorg essentieel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten, krijgen nu ook andere hulpverleners de kans om door te verwijzen. Dit zijn: podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, vroedkundigen en verpleegkundigen. 'Door deze verbreding kunnen we een multidisciplinaire aanpak creëren en een groter aantal mensen helpen. Hulpverleners kunnen gemakkelijk doorverwijzen via de website van Gezond Leven of met een papieren verwijsbrief', zegt Luc Lipkens, expert beweging bij Gezond Leven.

Diëtist Michaël Sels gezicht van de campagne

Zeven ambassadeurs zetten hun schouders onder de Bewegen op Verwijzing-campagne, onder wie maatschappelijk werker Joost Bonte, kinesist Lieven Maesschalck en psychiater dr. Dirk De Wachter. Ook Michaël Sels, hoofddiëtist in het UZA, is gezicht van de campagne. Met een achtergrond in voedingswetenschappen en een grote liefde voor koken weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om ook elke dag voldoende te bewegen, en ook dat het niet voor iedereen even makkelijk is. Als ambassadeur van Bewegen Op Verwijzing wil hij stap voor stap zoveel mogelijk mensen op weg helpen naar een gezond dieet én een actieve levensstijl.
 

Bewegen op verwijzing_Michael Sels

Bewegen op Verwijzing werkt

Bewegen Op Verwijzing is geleidelijk aan gestart in 2017. Ook in het buitenland zijn er soortgelijke initiatieven, onder meer in Zweden. In de periode 2018 tot en met 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in. In 2023 waren 6 op de 10 gesprekken met een deelnemer die recht had op een verhoogde tegemoetkoming.

Het project werd vorig jaar met de nieuwe beroepsgroepen uitgetest in 12 pilootregio’s. 92% van de deelnemers was tevreden met hun beslissing om deel te nemen. En de aanpak van de coaches wérkt: 75% van de participanten had op het einde van het traject de beweegdoelstelling volledig behaald en 17% gedeeltelijk. Die positieve cijfers worden nog eens weerspiegeld in het feit dat 8 op de 10 van de
potentiële verwijzers in de toekomst gebruik willen maken van Bewegen Op Verwijzing.

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Departement Zorg, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in samenwerking met de Vlaamse stuurgroep (Vlaamse Logo’s, VIVEL, Sport Vlaanderen, Domus Medica, VVSG, netwerk lokaal sportbeleid, mutualiteiten, Vereniging voor wijkgezondheidscentra en universiteiten met opleiding bewegingswetenschappen.

Aangemaakt op
Laatste update op