Een pinda-allergie komt vaker voor dan vroeger en is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Wie de etiketten erop naleest, ziet dat pinda in heel wat voedingsmiddelen voorkomt. En zelfs kleine hoeveelheden kunnen ernstige reacties veroorzaken, zoals braken, ademnood of orgaanfalen. Daarom volgen de diensten pediatrie en allergologie van het UZA mensen met een pinda-allergie nauwgezet op – ook kinderen die nog geen duidelijke pinda-allergie hebben, maar er wel een groter risico op lopen. ‘We herkennen die kinderen aan veel eczeem op jonge leeftijd en een ei-allergie’, verduidelijkt Hagendorens.
Toch proberen
Vroeger kregen kinderen met aanleg voor allergieën de raad om pinda in al zijn mogelijke vormen te vermijden. Maar dat advies is drastisch veranderd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat die kinderen minder risico lopen op een pinda-allergie als ze al jong pinda eten. ‘Op basis van die nieuwe informatie raden we ouders aan om baby’s met eczeem of met een voedselallergie toch al tijdens de eerste levensmaanden te laten testen op een pinda-allergie. Als de testen normaal zijn, kan de baby starten met pindakaas eten, bijvoorbeeld gemengd in de groentepap. Met de pindanoten zelf wacht je uiteraard beter tot het kind voldoende kan bijten, vanwege het verstikkingsgevaar.’
Test met kleine dosis
Als de pindatest een voedselallergie suggereert, dan krijgt de baby natuurlijk niet zomaar pindakaas op zijn bord. ‘In dat geval doen we eerst een zogenaamde provocatietest. Tijdens de test, die een tweetal uur duurt, krijgt de baby eerst een minimale dosis pinda. Verloopt dat zonder problemen, dan verhogen we stelselmatig de dosis. Een allergoloog en een gespecialiseerde verpleegkundige houden het kind in het oog, een infuus en de nodige medicatie zorgen ervoor dat we meteen kunnen ingrijpen mocht dat nodig zijn.’
Gerust gemoed
Doorstaat het kind de provocatietest zonder allergische reactie, dan stappen de ouders met een gerust gemoed buiten. ‘Niet moeten letten op al die verpakkingen is voor hen vaak een grote opluchting.’ Vanaf dat moment mogen de ouders hun kind regelmatig pindakaas geven. De kans is groot dat het kind daardoor een latere pinda-allergie kan ontlopen.
En wat met kinderen die geen voedselallergie hebben? ‘Ook zij hebben waarschijnlijk minder kans op een pinda-allergie als ze regelmatig pindakaas eten.’ Bij kinderen zonder risicoprofiel is angst voor allergische reacties niet nodig. ‘De meeste kinderen kunnen van kleinsaf zonder problemen pindakaas eten. Eens proberen is doorgaans beter dan het uit voorzorg vermijden.’