Remgeld?

Remgeld is wat je uit eigen zak betaalt als je naar de dokter gaat - het deel dat overblijft na terugbetaling van het ziekenfonds. De officiële term is het ‘persoonlijk aandeel’.

Remgeld is wat je uit eigen zak betaalt als je naar de dokter gaat - het deel dat overblijft na terugbetaling van het ziekenfonds. De officiële term is het ‘persoonlijk aandeel’.
 
Betaalt iedereen evenveel remgeld?
Nee. Je kunt in aanmerking komen voor een hogere terugbetaling als je voldoet aan bepaalde criteria, die onder andere te maken hebben met je inkomen en je statuut. De erkenning voor verhoogde tegemoetkoming gebeurt via het ziekenfonds en verloopt in veel gevallen automatisch. Je kunt bij je ziekenfonds navragen of je in aanmerking komt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een leefloon ontvangt.
 
Consultatie in het ziekenhuis?
Kom je op consultatie in het ziekenhuis, dan ontvang je achteraf een factuur. Als je het bijhorende attest indient bij het ziekenfonds, dan krijg je een deel van het bedrag terug. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen voor consultaties in het UZA achteraf enkel hun persoonlijk aandeel, het resterende bedrag vragen we rechtstreeks aan het ziekenfonds.
 
Opname of behandeling in het dagziekenhuis?
Het grootste deel van de behandelingen in het dagziekenhuis en de opnames rekenen we rechtstreeks af met het ziekenfonds. Op de ziekenhuisfactuur staat welk bedrag het ziekenfonds betaalt, en wat je zelf nog moet opleggen. Als je een hospitalisatieverzekering hebt, dan krijg je ook je persoonlijk aandeel gedeeltelijk of helemaal terug. Sommige verzekeringen betalen alles meteen voor jou, andere betalen je achteraf terug, als je de ziekenhuisfactuur hebt ingediend. Heb je het moeilijk om je ziekenhuisfactuur te betalen, neem dan contact op met de dienst debiteurenadministratie van het UZA.
 
Info: dienst debiteurenadministratie, T 03 821 31 28 (op werkdagen van 9 tot 12 uur), facturen@uza.be

Aangemaakt op
Laatste update op