Beroepsgeheim?

Omdat zorgverleners vaak werken met intieme of delicate informatie, zijn ze gebonden aan het beroepsgeheim. Ze mogen informatie over patiënten enkel delen in een medische context, verder niet.

Voor wie?

Het beroepsgeheim geldt voor iedereen die in het ziekenhuis werkt: van de artsen over de verpleegkundigen tot het personeel achter de balie. Bovendien mag het personeel onderling ook niet zomaar over de patiënten babbelen. Dat kan enkel in een medische context, bijvoorbeeld als er advies gevraagd wordt. Het zogenaamde ‘gedeeld beroepsgeheim’ zorgt ervoor dat zorgverleners informatie kunnen uitwisselen, terwijl de info beperkt blijft tot wie het echt nodig heeft.
 

Welke info?

Zowel medische als niet-medische informatie vallen onder het beroepsgeheim. Een arts mag bijvoorbeeld niet doorvertellen aan welke ziekte een patiënt lijdt, maar ook niet dat een patiënt overspel gepleegd heeft. Er bestaan wel uitzonderingen op het beroepsgeheim, zoals bij criminele feiten. Als een zorgverlener denkt dat iemand plannen heeft om andere mensen schade toe te brengen, dan mag hij het beroepsgeheim doorbreken. De zorgverlener moet zich daarover wel kunnen verantwoorden voor de Orde der Artsen.
 

Vragen van journalisten?

Op vragen van de pers over patiënten mogen zorgverleners nooit ingaan. Meer nog: het ziekenhuispersoneel mag zelfs niet bevestigen of ontkennen dat een bepaalde persoon in het ziekenhuis is geweest. Privacy gaat voor alles.

Aangemaakt op
Laatste update op