Geen 'one size fits' all, wel gepersonaliseerde behandeling
Tinnitus

Tuuuuut, pieeeeppp, bzzzzz. Een continue pieptoon, een rinkelende bel of een zeurende drilboor: tinnitus of oorsuizen is een van de meest voorkomende oorklachten en kan erg vervelend zijn. Eén op de vijf volwassenen en één op de twintig kinderen krijgt er ooit mee te maken. Voor hen is er het multidisciplinair team van het Tinnitus Treatment & Research Centre Antwerp (TINTRA), het grootste tinnituscentrum van Europa. Hier vinden jaarlijks zo’n 2500 tinnituspatiënten de weg naar een duidelijke diagnose en begeleiding op maat.

Annick Gilles
Prof. Annick Gilles
Hoofdaudioloog

Iedereen heeft wel eens last van fluitende of piepende oren na een feestje of concert. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf. Maar wat als de piep niet meer weg gaat? ‘In dat geval spreken we van tinnitus, ofwel oorsuizen’, zegt prof. dr. Annick Gilles, hoofdaudiologe en coördinator van TINTRA. ‘Een patiënt met tinnitus hoort geluiden die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel… De geluiden kunnen soms zachter klinken of even verdwijnen, maar het kan ook zijn dat je ze de hele dag door hoort.’

‘Vaak is een verminderd gehoor de boosdoener. Maar ook lawaaischade, ziekte, trauma, medicatie en ouderdom zijn typische oorzaken. Langdurige nek- en kaakklachten kunnen dan weer een specifieke vorm van tinnitus uitlokken. We spreken dan van somatische tinnitus. Naast verschillende oorzaken, zijn er ook heel wat triggers die de tinnitus meer op de voorgrond kunnen brengen, zoals stress en vermoeidheid.’

Geen ‘one-size-fits all’

‘Velen denken dat de tinnitus weer vanzelf voorbijgaat, niet ernstig genoeg is om hulp te zoeken of dat er überhaupt niets aan te doen valt’, gaat Annick verder. ‘En nee, er bestaat geen kant-en-klare, snelle oplossing die voor iedereen werkt. Maar met de juiste begeleiding en behandeling op jouw maat, hoeft je tinnitus zeker geen constante last te zijn en/of te blijven.

In het Tinnitus Treatment & Research Centre Antwerp (TINTRA), het grootste tinnituscentrum van Europa, kom je terecht bij een multidisciplinair team van 30 experten. Neus-keel-oorartsen, audiologen, psychologen, psychiaters, kinesisten, neurochirurgen en onderzoekers begeleiden je samen naar de juiste oplossing. Vinden we de oorzaak van je klachten? Dan pakken we die eerst en vooral bij de bron aan. Minstens even belangrijk in het verhaal is psycho-educatie. Hoe meer inzicht je krijgt in de mechanismen die meespelen in je tinnitus(klachten), hoe beter je het een plaats kan geven. Daarom organiseren we maandelijks een educatieve middagsessie voor onze patiënten.’

Leestip: (h)OREN(dol)?!

Annick Gilles- horendol

In het ruim 180 pagina tellende boek (h)OREN(dol)?! geeft prof. dr. Annick Gilles een antwoord op zo goed als alle mogelijke vragen rond tinnitus.

Volumeknop naar beneden

‘Eens je de nodige bagage mee hebt, kunnen we een stapje verder gaan en je hersenen trainen om de focus te verleggen’, legt Annick verder uit. ‘Vergelijk tinnitus met een tikkende klok in de kamer. Hoe meer je je aandacht erop vestigt, hoe harder en vervelender het getik. Je hersenen pikken het geluid op als een prioritair signaal en koppelen er een negatieve emotie zoals irritatie of frustratie aan vast, en gaan zich er daardoor steeds meer op focussen. Dat is met tinnitus niet anders.

‘Samen kunnen we je hersenen weer trainen om je tinnitus op dezelfde manier te interpreteren als andere omgevingsgeluiden, zoals het gezoem van je ijskast, verkeersgeluiden of een airco - zonder dat ze je aandacht opeisen. Het volume van dat ‘tinnitus-knopje’ zachter kunnen zetten, heeft natuurlijk wel tijd nodig. Bij de een al wat meer dan bij de andere, maar met juiste ondersteuning is het bij iedereen mogelijk.’

Gepersonaliseerde behandeling

Als universitair expertisecentrum zijn we ook steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rond tinnitus. Zowel binnen als buiten het UZA lopen er regelmatig klinische studies naar vernieuwende behandelingen. Onlangs voerden onderzoekers van het UZA en Universiteit Antwerpen nog een grootschalige studie uit naar de effecten van neuromodulatie, ofwel het stimuleren van de hersenen met elektrische stroom. ‘De studie bevestigde nog maar eens dat er niet één standaardoplossing is die voor iedereen werkt, en dat we veel meer moeten inzetten op gepersonaliseerde behandeling op maat van iedere individuele patiënt.’

Tinnitustherapie voor kinderen

Ook kinderen die last hebben van tinnitus kunnen voortaan in het UZA terecht voor tinnitustherapie. Uit onderzoek van het UZA en UAntwerpen bij 415 kinderen blijkt namelijk dat 10% last heeft van oorsuizen. Via de specifieke therapie kunnen kinderen leren om anders om te gaan met de vervelende toon, zodat die hen minder belemmert in het dagelijkse leven.

Misofonie en hyperacusis

Naast tinnitus, kan je in het Tinnitus Treatment & Research Centre Antwerp (TINTRA) ook terecht voor klachten van misofonie en hyperacusis. Twee vormen van overgevoeligheid voor geluiden, die vaak gepaard gaan met tinnitus.

Bij hyperacusis is er sprake van verhoogde gevoeligheid voor alledaagse geluiden. Denk aan kletterend servies, roepende kinderen, een remmende trein…Geluiden kunnen oncomfortabel luid klinken en pijn of zelfs angst met zich meebrengen.

Misofonie houdt in dat je op bepaalde geluiden een sterke emotionele reactie krijgt en deze geluiden niet langer kan verdragen. Zo kan iemand zich boos of geïrriteerd voelen bij het horen van bepaalde ‘triggergeluiden’ zoals ademen, kauwen, slurpen of geknisper van papier.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op