Sarina Ahmad (40) na haar beroerte: 'Ik geniet nu van de kleine dingen: tekenen, of tuinieren'

Sarina (40) was nog maar 30 jaar oud toen ze een beroerte kreeg. Moyamoya - een zeldzame ziekte waarbij de hoofdslagader in je hersenen vernauwt - bleek de oorzaak. Samen met beroerte-expert prof. Laetitia Yperzeele vertelt Sarina over haar leven na een beroerte, en vooral de onzichtbare gevolgen. Die zorgen helaas vaak voor onwetendheid bij anderen. Bekijk hier het volledige video-interview.

Laetitia Yperzeele
Prof. dr. Laetitia Yperzeele
Neurologe en beroerte-expert
Sarina Ahmad
Sarina Ahmad
UZA-patiënt

'Tien jaar geleden kreeg ik plots barstende hoofdpijn en was ik heel misselijk. Ik voelde dat er iets grondig mis was. Op dat moment was ik in Brazilië als geluidstechnicus voor het tv-programma Brazilië voor beginners. Ik heb de eerste vlucht naar huis genomen. In het begin dachten de dokters dat ik een hersen-infarct had gekregen als gevolg van bloedvatontsteking, maar later bleek moyamoya de oorzaak: een zeldzame ziekte waarbij de hoofdslagader in je hersenen vernauwt.' 

'Sinds ik twee bypassen in mijn hersenen heb, loop ik minder gevaar op een herseninfarct of -bloeding. Ik heb wel nog dagelijks last van hoofdpijn. Ik raak soms moeilijk uit mijn woorden en kan me niet goed concentreren. Bij stress of vermoeidheid word ik draaierig. Werken lukt niet meer, en mijn sociaal leven staat op een laag pitje. Ik heb het lang moeilijk gehad om mijn ziekte te aanvaarden. Vandaag leef ik van dag tot dag, en geniet ik van de kleine dingen. Tekenen bijvoorbeeld, of werken in de tuin en met mijn vriend in een camper de natuur in trekken.'

 

Samen met beroerte-experte prof. dr. Laetitia Yperzeele van de dienst neurologie, vertelt Sarina over leven na een beroerte, en vooral over de onzichtbare gevolgen. Die zorgen helaas vaak voor onwetendheid. 

Onderzoek naar de zorgbehoeften van jonge patiënten na een beroerte

De dienst neurologie van het UZA onderzoekt i.s.m. de UAntwerpen en de World Stroke Organisation de zorgbehoeften van jonge mensen na een beroerte.

Heb jij een beroerte gehad, ben je jonger dan 55 en wil je meedoen aan de bevraging?
Contacteer de dienst neurologie: beroerte@uza.be 

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op