1. Alert zijn voor infectie
Roodheid, zwelling, warm aanvoelen zijn tekenen van lokale infectie. Neem in dat geval zeker contact op met uw arts. Infectie kan optreden vanaf de derde dag tot een tweetal weken na de operatie. Nadien is er in principe geen infectiegevaar meer.
2. Ondersteunen waar nodig
De chirurg sluit een wonde in verschillende lagen, waarbij hij de buitenste huidlaag zo fijn mogelijk probeert te sluiten. Het is belangrijk om dat te doen met zo weinig mogelijk ‘tractie’ op de huid. Om die reden genezen littekens op de borst en het gezicht mooier dan littekens op rug of schouder. Op de huid van rug en schouders staat immers veel meer spanning.
Indien nodig voorziet de chirurg in postoperatieve ondersteuning voor het litteken. Een buikband bijvoorbeeld zorgt voor wat druk, zodat er niet aan het litteken wordt ‘getrokken’. Ook een postoperatieve bh bij borstingrepen zorgt ervoor dat de zwaartekracht minder invloed heeft en littekens kunnen helen met zo weinig mogelijk tractie.
3. Goed hydrateren
Na twee à drie weken kunt u het litteken geregeld insmeren met een hydraterende crème. Dat maakt het litteken soepeler waardoor het op middellange termijn minder opvallend zal zijn. Masseer de crème onder lichte druk in de huid. Een goede hydraterende crème volstaat. Er bestaan ook speciale, soms dure, littekenzalven. Die kunnen een meerwaarde hebben, maar de ervaring leert dat elke patiënt er anders op reageert. Het resultaat is dus moeilijk te voorspellen.
4. Uitkijken voor verdikking of hypertrofie
Vooral op plaatsen met tractie kan verdikking van het litteken of littekenhypertrofie optreden, vanaf vijf à zes weken na de operatie. De verdikking kan zes tot negen maanden verdergaan. Dat kan worden tegengegaan door middel van siliconenpatches die op de huid worden gekleefd. Siliconenpatches zijn te koop bij de apotheek, maar om ze oordeelkundig te gebruiken, overlegt u het best met een arts.
5. Beschermen tegen de zon
Een litteken is actief tot anderhalf jaar na de ingreep. Het ziet er in die periode uit als een rood lijntje. Na een jaar tot anderhalf jaar wordt het lijntje wit en is het litteken niet langer actief. Zo lang moet u het litteken beschermen met een zonnecrème met hoge factor. In de actieve fase kan er zich immers pigment vastzetten in het litteken. Het litteken bruint dan mee, maar verbleekt nadien niet meer mee met de rest van huid. Het pigment is blijvend.
6. Roken is nefast
Door te roken worden de kleine bloedvaatjes in de huid dichtgeknepen. Daardoor verloopt de wondheling trager en is er meer kans op infectie. Niet roken is dus ook hier de boodschap.