Sinds 2007 bundelen het UZA en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) hun krachten in de Universitaire Radiotherapie Antwerpen. Bij de oprichting haalde het centrum als eerste in Vlaanderen een tomotherapietoestel in huis. ‘Bij die techniek is er één smalle, individueel aangepaste stralingsbundel die continu in een spiraalbeweging rond de patiënt draait, waardoor we veel preciezer kunnen bestralen’, zegt diensthoofd prof. dr. Danielle Van den Weyngaert.
‘Specifiek is dat het toestel een ingebouwde CT-scanner heeft. Voor elke bestralingssessie maken we een planning van de lichaamszone die moet worden bestraald. Dankzij die ingebouwde CT-scanner kunnen we de positie van de patiënt nauwkeuriger aan de planning toetsen. Daardoor kunnen we het kankerweefsel intenser bestralen en tegelijk de naburige, gezonde zones beter sparen.’ Tomotherapie is vooral geschikt voor moeilijk gelegen tumoren, bijvoorbeeld in het neus-keel-oorgebied. De techniek verlaagt het risico op bijvoorbeeld slikproblemen, verlies van de stemband- of tongwerking, schade aan oogzenuwen en andere gevoelige structuren.
Dubbel zoveel capaciteit
Op de UZA-campus is nu het allereerste Tomotherapie HD-toestel geïnstalleerd, dat een reeks bijkomende mogelijkheden biedt. In de HD-versie wordt de dynamische controle van de ronddraaiende stralingsbundel uitgebreid naar de breedte van de stralingsbundel en gecombineerd met computergestuurde tafelbewegingen. Dankzij die techniek kunnen veel meer patiënten worden behandeld met tomotherapie. Bovendien wordt het mogelijk vanuit een vaste hoek te bestralen, wat vooral interessant is bij kankertumoren die zich specifiek aan één kant van het lichaam bevinden. Daardoor komen bijvoorbeeld ook bepaalde borstkankerpatiënten voor tomotherapie in aanmerking.
Doordat de nieuwe versie een stuk sneller is, worden ook de voorbereidings- én behandelingstijd veel korter. De eerste behandelingen met Tomotherapie HD starten in januari. Ook het bestaande toestel wordt voor de nieuwe techniek aangepast, waardoor de capaciteit verdubbelt.
Info: Universitaire Radiotherapie Antwerpen, T 03 821 34 16
Genezen dankzij radiotherapie
Bij radiotherapie of bestraling worden kankercellen vernietigd met behulp van ioniserende stralen. De tumor wordt plaatselijk gesteriliseerd, waardoor hij zich niet meer kan uitzaaien. Zowat de helft van alle kankerpatiënten die genezen, is behandeld met radiotherapie, al dan niet in combinatie met chirurgie of chemotherapie. Radiotherapie is de afgelopen jaren sterk verbeterd, voornamelijk door nieuwe ontwikkelingen in de informatica, betere beeldvorming en een hogere stralingsprecisie. Door gerichter te bestralen zijn er ook minder nevenwerkingen dan vroeger.