Innocens

De Tijd interviewde voor de nieuwspodcast 'De 7' neonatoloog David Van Laere over zijn spin-off Innocens. Daarmee probeert hij via Artificiële Intelligentie sepsis vroegtijdig op te sporen bij prematuren.

Van Laere
Dr. David Van Laere
Neonatoloog

Tot 2 procent van de te vroeg geboren baby’s is jonger dan 32 weken. Vroeggeborenen met een laag geboortegewicht zijn meer vatbaar voor infecties: een vijfde ontwikkelt een sepsis tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Sepsis is een levensbedreigende bloedstroominfectie veroorzaakt door bacteriën. Er bestaat een behandeling, maar toch is de kans op overlijden bij sepsis ongeveer 10 procent.

David Van Laere, CEO van iNNOCENS en neonatoloog van UZA: "We kunnen sepsis perfect behandelen met antibiotica maar het blijft een uitdaging om de eerste vaak nog onduidelijke symptomen tijdig op te pikken. Ondanks de vele gegevens die patiënten dagelijks op een NICU genereren, is de diagnose van sepsis nog steeds deels afhankelijk van het buikgevoel van de zorgverleners aan het bed. We kregen door de jaren heen als team het gevoel dat er in de data van sommige patientjes subtiele wijzigingen zichtbaar waren voorafgaand aan de detectie van de infectie. Daarmee wilden we aan de slag, omdat we misschien in de toekomst zo kinderen zouden kunnen redden."

In 2018 ontwikkelde Van Laere, inmiddels samen met IBM, het AI-monitoringsysteem Innocens dat 24/24 waakt aan het bed van elke vroeggeborene. Het systeem kan zorgverleners helpen bloedstroominfecties vroeger op te pikken.

Hoe de technologie juist werkt en hoe ver het onderzoek inmiddels staat, kom je te weten in de nieuwspodcast 'De 7' van De Tijd. Die kan je hier beluisteren, bij de aflevering van 30 mei 2023.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op