Team fase-1 studies
Of het middel aanslaat of niet, krijgt de patiënt doorgaans te horen van de oncoloog. Wij zijn slechts een schakel in het geheel, maar in ons bureau moet alles bespreekbaar zijn. Als de resultaten tegenvallen, valt het ons ook soms zwaar. Je wil iedereen kunnen helpen.
We houden nauwkeurig bij hoe de ziekte van de patiënten evolueert en wat de bijwerkingen zijn. Via conference calls blijven we in contact met andere onderzoekscentra over de hele wereld: Australië, Zuid-Korea, de Verenigde Staten.
Tijdens een studie weet je niet altijd of een middel werkt. Je merkt uiteraard wel of de patiënten er goed op reageren. Maar het blijft altijd afwachten tot het congres waarop de wereldwijde resultaten voorgesteld worden. Sommige vormen van immuuntherapie doen het erg goed, dat is iets om trots op te zijn. Je doet het uiteindelijk om nog veel meer mensen te kunnen helpen.
Wij zijn altijd bereikbaar als mensen vragen hebben, bijvoorbeeld over een bijwerking. Merken we dat meerdere mensen dezelfde bijwerking krijgen, dan kunnen we na internationaal overleg besluiten om de dosis aan te passen.
Veel nieuwe middelen tegen kanker werken als immuuntherapie: het eigen afweersysteem stimuleren om kankercellen te overwinnen. Hoe meer we weten over de genetica van tumoren, hoe gerichter de geneesmiddelen worden. Een uitgezaaide kanker kun je niet meer genezen, maar je kunt mensen wel langer comfortabel laten leven.
Het contact met de patiënten komt bij ons op de eerste plaats. Het gaat vaak om mensen met uitgezaaide kanker die geen andere behandelopties meer hebben. We overlopen alle informatie en geven de documenten mee naar huis. Mensen kunnen alles rustig doornemen voor ze hun toestemming geven: in vaktermen heet dat informed consent. De middelen zijn nog niet getest, er is geen garantie op succes. Maar het draagt bij aan het kankeronderzoek, veel mensen vinden dat waardevol.
Noot: deze beelden werden voor de coronapandemie gemaakt.