Nicole (69) na haar hoornvliestransplantatie: 'Ik zie weer herfstkleuren in het bos'

15 november 2022
Oogheelkunde
Getuigenis
Nicole corneatransplantatie

‘Begin 2021 heeft prof. dr. Carina Koppen van de dienst oogheelkunde een hoornvlies- of corneatransplantatie uitgevoerd aan mijn linkeroog. Vandaag zet ik me in als Vlaamse patiëntvertegenwoordiger voor een wetenschappelijke studie, de BEST Cornea-studie, dat de twee standaardtechnieken voor die transplantatie vergelijkt om te bepalen welke de beste is voor de patiënt.’

BEST Cornea-studie

De Belgian Endothelial Surgical Transplant of the Cornea Study (BEST Cornea) studie is een samenwerking tussen hoornvlieschirurgen, weefselbankiers en patiënten. De studie wil vergelijken welke hoornvliestransplantatie het beste is voor patiënten die lijden aan een endotheelziekte van het hoornvlies (cornea) waarbij een hoornvliestransplantatie nodig is.

Meer over de BEST Cornea-studie

‘Sinds een half jaar na mijn ingreep heb ik weer een goed zicht. In het begin liep het herstel moeilijk, maar geleidelijk zag ik meer en meer. Ik lijd ook aan sclerodermie, een auto-immuunziekte waardoor alles trager geneest. Ongeveer zes maanden na mijn oogoperatie werkte ik weer met de computer. Wie in goede conditie is, kan al drie dagen na de operatie zitten en met één oog tv-kijken. Bij mij ging het iets minder snel. Ik luisterde de eerste dagen vanuit mijn bed vooral naar muziek en audioboe- ken, en staarde naar dieren die door een kinderlampje op het plafond geprojecteerd werden. Maar dat ongemak neem je er graag bij om weer alles te kunnen.

Nicole_bestcornea

Als ook ik weer kan zien, kan de techniek nog heel veel anderen beter maken.

Dit weekend genoot ik met mijn twee jongste kleinzonen van de herfstkleuren in het bos. Dat kon ik twee jaar lang niet. Professor Koppen vertelde me dat mijn operatie zelfs met de nieuwste microchirurgische DMEK-methode ingewikkeld was. Als ook ik weer kan zien, kan de techniek nog heel veel anderen beter maken. Dat ik dit onderzoek mee kan onderbouwen als ervaringsdeskundige en patiëntvertegenwoordiger, geeft me veel voldoening.’

Jouw gift helpt ons vooruit! 

Wil jij dit vooruitstrevende onderzoek steunen en zo meehelpen de wachtlijsten voor de hoornvliestransplantaties verkorten?

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
15 november 2022
Laatste update op
16 januari 2023