Het geheim van een goede mentor

Dr. Joséphine Behaegel, won een internationale schrijfwedstrijd waarbij ze schreef over de nood aan kwalitatief onderzoek in oogheelkunde. Nadien blikte ze terug op de tijd met haar mentor.

Sorcha
Prof. dr. Sorcha Ni Dhubhghaill
Oogchirurg

‘Op een dag, ergens in het begin van mijn opleiding, was ik de activiteiten van oogarts prof. dr. Sorcha Ní Dhubhghaill aan het meevolgen. Toen we tussen twee operaties door naar de koffiekamer wandelden, dacht ik: ‘Oef, een rustige pauze’. Maar nog voor de koffie m’n lippen had geraakt, begon ze een uitgebreide uitleg over het arsenaal aan oculaire lenzen neer te krabbelen op een keukenservetje. Onwennig door die plotse ‘leer-aanval’, vroeg ik me af wat ze verwachtte en of ik dat volgekrabbelde servetje moest bijhouden. De geïmproviseerde ‘servet-les’ had wel mijn honger naar kennis gewekt en diezelfde avond nog dook ik in mijn boeken.
 
Getriggerd door Prof. Sorcha en haar servetje, probeerde ik nadien zoveel mogelijk onder haar supervisie te werken. Ik ontdekte dat ze een encyclopedische kennis heeft over elk onderdeel van de oogheelkunde, maar ook dat ze die kennis graag deelt. Zo organiseert ze vaak lessen voor specialisten in opleiding. Ze heeft een passie voor haar job en is heel toegankelijk. Allemaal ingrediënten die van haar een geweldige mentor maken. En bovendien is ze een kattenliefhebber met gevoel voor humor!
 
Iedereen die het geluk heeft een mentor tegen te komen tijdens zijn of haar opleiding, weet hoe waardevol dat is. Een mentor is als een coach tijdens een race: iemand die je aanwakkert met nieuwe energie bij nood. Zo had ik weleens van die momenten waarop ik me afvroeg of een carrièreswitch naar bloemist nog binnen de mogelijkheden lag. Gelukkig heb ik dan iemand die me doet herinneren aan wat ik wél bereikt heb. Rest me alleen nog iedereen warm aan te bevelen zelf op zoek te gaan naar zo’n goede mentor! Maar: de mijne is al bezet (ik heb haar nodig).’

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op