Operaties voor prostaatkanker, waarbij de prostaat wordt verwijderd, gebeuren vandaag bijna altijd met robotchirurgie. Die ingreep is weliswaar minder ingrijpend dan een klassieke operatie, maar de meeste patiënten kijken nog altijd tegen een periode van incontinentie aan. Meestal duurt dat vier tot zes maanden, maar het kan ook tot een jaar aanslepen. UZA-urologe en robotspecialiste dr. Karen Fransis was dan ook erg geïnteresseerd toen ze hoorde over een nieuwe robottechniek voor de behandeling van prostaatkanker waarmee patiënten sneller de controle over hun blaas herwinnen.
Enorm verschil
'Het gaat om de zogenaamde Bocciardi-techniek, vernoemd naar de Italiaanse chirurg uit Milaan die hem heeft uitgevonden. Hij heeft intussen al meer dan duizend patiënten op deze manier behandeld', vertelt dr. Karen Fransis. Met de nieuwe ingreep is 70 à 90 % van de patiënten twee weken na de operatie opnieuw volledig continent, tegenover maar 5 à 10 % met klassieke robotchirurgie. Een enorm verschil voor de patiënt: ongewild urineverlies verlaagt immers sterk de levenskwaliteit zodat patiënten zich soms thuis gaan opsluiten.
Een ander voordeel is dat patiënten ook sneller opnieuw seksuele betrekkingen kunnen hebben. '40 % van de patiënten zou vier maanden na de ingreep weer normaal seksueel kunnen functioneren als er zenuwsparend wordt gewerkt. Dat is beduidend beter dan na de klassieke robotoperatie. Na een zenuwsparende ingreep herwint uiteindelijk zo'n 60 % van de patiënten zijn potentie. We wachten nu af of dat percentage met de nieuwe ingreep hoger zal liggen', aldus Fransis.
Opereren in Milaan
De Bocciardi-techniek is technisch moeilijker dan de gewone operatie. Bij de klassieke robotingreep wordt de blaas losgemaakt en wordt de prostaat langs de bovenzijde benaderd. Fransis: 'Met deze techniek laten we de blaas ongemoeid en bereiken we de prostaat langs de onderzijde vanuit de buikholte. We maken een toegang net boven de endeldarm. Waarom dat betere resultaten geeft op het vlak van continentie en potentie, is nog niet precies aangetoond. Vermoedelijk komt het doordat we de blaas niet meer losmaken en de blaashals en belangrijke verankeringspunten van de blaas en plasbuis kunnen sparen. De kans dat de patiënten helemaal genezen van hun kanker, is even groot.' Voor ze de behandeling in het UZA introduceerde, ging Fransis verschillende dagen mee opereren in Milaan. De eerste ingrepen in het UZA deed ze samen met dr. Aldo Bocciardi.