radiologie trombectomie

De Vlaamse overheid wil het UZA erkennen als gespecialiseerd centrum voor de invasieve behandeling van beroertes. Dat kondigde minister Crevits gisteren aan op de European Stroke Awareness Day. In totaal neemt Vlaanderen 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Hiervoor werd rekening gehouden met het aantal behandelingen de voorbije jaren en de geografische spreiding.

Caroline Loos
Prof. dr. Caroline Loos
Neurologe en beroerte-expert
Jonathan Baets
Prof. dr. Jonathan Baets
Diensthoofd neurologie
Laetitia Yperzeele
Prof. dr. Laetitia Yperzeele
Neurologe en beroerte-expert

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk. Net als het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod voor beroertezorg. Daarom neemt Vlaanderen 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg.

Ook het UZA kreeg een voornemen tot toekenning voor het gespecialiseerd zorgprogramma ‘acute beroertezorg met invasieve procedures’. Concreet betekent dat dat het UZA in de toekomst endovasculaire beroertebehandeling (of trombectomieën) voor herseninfarcten en gespecialiseerde zorg voor hersenbloedingen mag (blijven) uitvoeren. Die behandeling wordt in het UZA al sinds 2010 uitgevoerd, binnen een zeer brede samenwerking met vele verwijzende ziekenhuizen. In 2023 voerden we 102 trombectomieën uit en het aantal behandelingen zit in stijgende lijn. 

De ziekenhuizen die in aanmerking komen voor zo’n voornemen tot toekenning, moeten voldoen aan een aantal criteria. Het gaat dan bijvoorbeeld over het aantal zorgverstrekkingen in de acute beroertezorg over de voorbije drie jaar. Het is ook de bedoeling om een goede spreiding te hebben van het zorgaanbod. Daarom wordt er ook gekeken dat zoveel mogelijk patiënten vlot toegang hebben tot het zorgaanbod.

UZA zal de erkenning als enige centrum in de Antwerpse grootstedelijke regio ontvangen. Medisch directeur prof. dr. Guy Hans is blij met het nieuws tot erkenning: 'Dit is het resultaat van jarenlange inspanningen en intensieve samenwerking binnen het hele team. Ook in de toekomst blijven we investeren in kwalitatieve beroertezorg, in samenwerking met het departement Zorg, de verwijzende ziekenhuizen en andere beroertecentra.'

Met de erkenning van 8 centra wil Vlaanderen evolueren naar een getrapt systeem, waarbij lokale ziekenhuizen samenwerken met gespecialiseerde beroertecentra die invasieve technieken kunnen uitvoeren. Dat gebeurt zodat een geografisch goed gespreide en optimale concentratie van zorgexpertise en -kwaliteit mogelijk wordt. Zo heeft iedereen in Vlaanderen vlot toegang tot dit gespecialiseerd zorgaanbod. Patiënten kunnen dus in eigen omgeving beroertezorg krijgen, maar ook tijdig naar één van deze 8 centra voor invasieve beroertezorg gebracht worden wanneer dat nodig blijkt. 

Aangemaakt op
Laatste update op