De Oorzaak_start sensormetingen

Knoop het goed in het oor: de komende maanden wordt het geluid gedetailleerd in kaart gebracht in Antwerpen, Gent en Leuven. De sensoren van het burgeronderzoek De Oorzaak begonnen maandag 29 april met de registratie van alle piekgeluiden, van vrolijk fluitende vogels tot voorbijrijdende auto’s.

Met De Oorzaak, het grootste burgeronderzoek ooit naar geluid in Vlaanderen, brengen UAntwerpen, UZA en De Morgen gedetailleerd in kaart welke geluiden we dagelijks horen, welke geluiden het luidst klinken en wat ze doen met onze gezondheid. Het grootschalige citizenscienceproject startte in september 2023. Deelnemers brachten hun geluidsomgeving in kaart tijdens een wandeling door hun buurt. Meer dan 8000 mensen vulden reeds de Grote Geluidsbevraging in: dat leverde al een massa interessante data op.

Tegelijkertijd konden inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven zich kandidaat stellen om een slimme geluidssensor aan hun slaapkamerraam te installeren. 627 Antwerpenaars, 370 Gentenaars en 200 Leuvenaars tekenden daar enthousiast op in. Alle deelnemers zullen gedurende twee maanden het geluid in de omgeving van hun woonplaats gedetailleerd in kaart brengen. In elke stad meten ook een aantal buurthuizen mee en er hangen vaste referentiesensoren op verschillende locaties in de steden.

Linken aan geluidspieken

“Een algoritme voorziet elk piekgeluid van een label (bijvoorbeeld een vliegtuig, stemmen, een auto of een tram) en vat de belangrijkste kenmerken van het geluid (volume, frequentie, duur, enzovoort) samen”, zegt Cedric Vuye (UAntwerpen), projectleider van De Oorzaak. “Via het netwerk van Orange Belgium krijgen de onderzoekers de geanalyseerde data doorgestuurd. Er worden geen geluidsfragmenten opgeslagen op de sensor, noch doorgestuurd naar de server. Deelnemers kunnen de metingen live volgen op een persoonlijk dashboard.”

Lorens Van de Velde is alvast een van de enthousiaste deelnemers. De bewoner van het Antwerpse Zuid installeerde maandag zijn innovatieve sensor en hij doet ook mee aan het uitgebreide slaaponderzoek van het UZA.

Burgerwetenschapsprojecten interesseren me sowieso’”, vertelt hij. “Ik ben ook heel nieuwsgierig naar de geluidssituatie in onze straat. Subjectief wonen we volgens mij in een redelijk ‘luide’ wijk. Niet onlogisch, we wonen in de stad natuurlijk, met drukke cafés in de buurt. Ik ben een lichte slaper, ik wil graag te weten komen of wakker worden gelinkt kan worden aan geluidspieken.”

De Oorzaak

Meedoen kan nog steeds!

Meedoen aan de Grote Geluidsbevraging is nog steeds mogelijk. Inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven die ook graag een geluidssensor willen installeren, kunnen zich via de website aanmelden. Zij kunnen na de zomer deelnemen gedurende twee maanden.

De Oorzaak is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en De Morgen, met sterke ondersteuning van Departement Omgeving, Orange Belgium, Departement Zorg, Agentschap Wegen en Verkeer, Lantis, De Lijn, Natus, Stad Gent, Stad Leuven en provincie Antwerpen. BMW en Loop earplugs zijn de commerciële campagnepartners van De Morgen.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op