Met uw kinderen naar de zon? Prima, zolang u ze maar goed beschermt tegen zonnebrand. UZA-dermatologe dr. An Bervoets legt uit hoe u dat het best doet.

Iedereen is als kind wel eens verbrand door de zon. Maar dat mag geen reden zijn om het belang van zonnebescherming bij kinderen te relativeren. 'Het is bewezen dat volwassenen die tijdens hun jeugd vijf keer ernstig verbrand zijn geweest, een hoger risico hebben op huidkanker. Hoe jonger je verbrandt, hoe groter het risico. Vooral tot de leeftijd van 14 jaar is het extra oppassen', legt dr. An Bervoets uit. Goede zonnebescherming bij kinderen? Dat doe je het best zo.

1. Vermijd de heetste uren van de dag.
Tussen 11 en 16 uur houdt u uw kinderen (en uzelf) het best uit de zon. Blijf dan zo veel mogelijk in de schaduw. Zoekt u toch de zon op, beperk het dan tot een half uurtje. Baby's tot zes maanden mogen helemaal niet in de zon. Ook niet onder een parasol: die laat nog te veel zonnestralen door en biedt dus niet genoeg bescherming.

2. Zonnecrème is goed, kleding beter.
Aangepaste kleding – zoals een pet, T-shirt, shorts – beschermt beter tegen zonnebrand dan om het even welke zonnecrème. Kies wel voor dicht geweven stof in een donkere kleur. Onder een licht wit T-shirt kan uw kind nog altijd verbranden. Laat het in het water een UV-bestendig zwemshirt dragen. Er bestaat trouwens ook gewone kleding met UV-bescherming, handig als u bijvoorbeeld op trekvakantie gaat.

3. Smeren is de boodschap.
Smeer uw kind elke twee uur in met zonnemelk met beschermingsfactor 50. Doe dat extra als uw kind zich afdroogt na het zwemmen, want dan blijft er van de zonnemelk niets over. Wees niet zuinig met de zonnecrème: reken op een tube per week per persoon. Smeer ook als het bewolkt is, want de UV-stralen dringen door het wolkendek door. Blijf smeren als uw kind al een kleurtje heeft: dat beschermt immers maar in heel beperkte mate tegen de zon.

4. Voorkom zonnebrand tegen elke prijs.
Vermijd absoluut zonnebrand bij uw kind: hoe vaker het tijdens zijn jeugd verbrandt, hoe hoger het risico dat het later huidkanker ontwikkelt. Loopt het toch fout, verzorg dan de huid met after sun, een hydraterende crème, een zalf tegen verbranding of koude kompressen. Die kunnen de schade helaas niet ongedaan maken, maar wel de symptomen verzachten.

5. Blond en bleek velletje? Extra oppassen!
Kinderen (en volwassenen) met een bleke huid, blauwe ogen en blond of rood haar zijn veel gevoeliger voor zonnebrand en lopen helaas ook meer risico op huidkanker. Wees dus extra voorzichtig als uw kind van nature een bleke huid heeft. Zit huidkanker in de familie? Laat dan zijn huid vanaf de puberteit controleren op verdachte vlekjes. Bij de gemiddelde bevolking is achttien jaar vroeg genoeg.

Wist u dit al over zonnemelk?

  • Tot de leeftijd van 1 jaar gebruikt u het best een speciale zonnemelk voor kinderen omdat hun huid dan nog erg gevoelig is. Daarna kunt u gewone zonnecrème gebruiken. Let er wel op dat het een neutrale zonnemelk is, en dus bijvoorbeeld niet een zelfbruinende variant.
  • In zonnecrèmes voor kinderen zitten vaak poeders verwerkt die een witte kleur nalaten. Handig om te weten waar u gebleven bent met smeren, maar een onzichtbare filter beschermt even goed.
  • Een goedkope zonnecrème beschermt uw kind even goed als een duur merkproduct. Het verschil zit in bijkomende eigenschappen als bijvoorbeeld smeerbaarheid.
  • Dagcrèmes met een UV-beschermingsfilter vervangen geen zonnemelk: als u de zon in gaat, moet u nog altijd om de twee à drie uur smeren.
  • Ook een zogenaamde all day-zonnecrème beschermt niet de hele dag en moet u meermaals per dag aanbrengen.
  • Met een spray smeert u al gauw te weinig. Kies dus liever voor zonnemelk.
  • Een geopende tube blijft 9 maanden tot een jaar goed, daarna neemt de beschermingsfactor gevoelig af.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op