1. Waarom moet ik een griepprik halen?
Griep is niet onschuldig: de ziekte brengt altijd een gezondheidsrisico mee, zeker voor bepaalde kwetsbare groepen. Elk jaar opnieuw sterven mensen aan de gevolgen van griep. Als het komende griepseizoen even zwaar wordt als dat van vorig jaar, kunt u maar beter uw voorzorgen nemen, voor uzelf maar ook voor de kwetsbare mensen in uw omgeving.
2. Wie is extra kwetsbaar voor de griep?
Er zijn vier risicogroepen.
- Wie ouder is dan 65 loopt meer kans om bij een griep opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ook de kans op verwikkelingen zoals een longontsteking stijgt met de leeftijd.
- Zwangere vrouwen zijn door hun zwangerschap vatbaarder voor virale infecties. Ze laten zich dus beter vaccineren, zeker omdat ze de bescherming ook meegeven aan hun baby. Een griepvaccin tijdens de zwangerschap is perfect veilig. Als het tweede of derde trimester van de zwangerschap samenvalt met de griepperiode, is een griepprik zelfs absoluut aangeraden.
- Mensen met onderliggende ziekten, zoals long-, hart-, lever-, nieraandoeningen of diabetes kunnen de griep beter vermijden. Zowel volwassenen als kinderen vanaf 6 maanden laten zich het best vaccineren.
- Artsen en verpleegkundigen lopen zelf meer risico om de griep te krijgen door hun frequente contacten met patiënten. Dankzij een griepvaccin zijn ze zelf beschermd én kunnen ze de infectie niet doorgeven aan andere patiënten.
3. Gaan we vanaf volgend jaar alle kinderen vaccineren, zoals sommigen vorige zomer voorstelden?
Zo’n scenario is nog veraf, ook al zou het zeker nuttig zijn. Als 80% van de kinderen gevaccineerd zou zijn, zou dat een sterke impact hebben op de volwassen en de oudere bevolking. In België zouden we zo 300 hospitalisaties en 70 overlijdens van mensen boven 64 jaar kunnen vermijden. Als de prijs van het vaccin zou dalen, zou een grootscheepse vaccinatiecampagne bovendien minder kosten dan de medische kosten van de zieken. In het Verenigd Koninkrijk zullen alle kinderen vanaf twee jaar deze winter een vaccin krijgen, maar hier is dat nog niet het geval.
4. Heeft het griepvaccin nevenwerkingen?
Op de plek van het vaccin kan uw huid er wat rood uitzien en kunt u zich wat stijf voelen, maar die nevenwerkingen verdwijnen na twee à drie dagen. Sommige mensen voelen zich wat grieperig na de prik, maar het gaat om een lichamelijke reactie die niets met griep te maken heeft.
5. Kan ik de griep krijgen van het vaccin?
Neen, dat kan niet. De griepprik bevat alleen geïnactiveerde vaccins, die geen genetisch materiaal van het griepvirus dragen. U krijgt wel manteleiwitten toegediend met de kenmerken van het virus, waardoor uw immuunsysteem antistoffen aanmaakt.
6. Wanneer ga ik het best een prik halen?
Zodra het vaccin beschikbaar is, kunt u zich laten inenten. Dat kan meestal vanaf oktober.
7. Vanaf wanneer ben ik dan beschermd?
Het vaccin werkt twee à drie weken na de vaccinatie. De bescherming duurt 10 à 12 maanden.
8. Moet ik elk jaar een nieuw vaccin halen?
Inderdaad. Het vaccin van vorig jaar is ondertussen uitgewerkt. Bovendien heeft het nieuwe vaccin ook een andere samenstelling. Een griepprik bevat een drietal griepstammen van virussen, die elk jaar opnieuw vastgelegd zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie.
9. Waar kan ik terecht voor een griepprik?
U wendt zich het best tot uw huisarts. Sommige huisartsen hebben een aantal vaccins liggen. Als dat niet het geval is, gaat u met het voorschrift van uw huisarts een vaccin halen bij de apotheek. Daarna zal uw huisarts het vaccin toedienen. Gezondheidswerkers kunnen een inenting halen bij de bedrijfsarts.
10. Wat kan ik, naast een vaccin, nog doen om griep niet door te geven?
Een goede hygiëne blijft belangrijk. Was uw handen vaak met zeep. Gebruik het best papieren wegwerpzakdoekjes. Als je katoenen zakdoeken gebruikt, geef ze dan niet door en was ze regelmatig op een hoge temperatuur. Als u hoest, zorg er dan voor dat er geen deeltjes rondvliegen.