AYA zorg

UZA wordt één van de zes referentieziekenhuizen voor AYA-zorg. Dankzij de nieuwe overeenkomst met het RIZIV-INAMI kunnen we vanaf 1 december 2023 nog betere leeftijdsgebonden zorg en ondersteuning bieden aan adolescenten en jongvolwassenen (AYA’s) met kanker.

dr. Verlooy
Dr. Joris Verlooy
kinderoncoloog, oncologie en hematologie

Jonge patiënten met kanker hebben vaak heel andere noden en vragen dan volwassenen. Jongeren die de diagnose krijgen, hebben niet alleen vragen over hun fysiek herstel, maar willen ook weten hoe het voort moet met hun job, studie of kinderwens.

Naast leeftijdsgebonden zorg wil de conventie ook inzetten op een vroegtijdige kwalitatieve diagnose, een vroegtijdige doorverwijzing naar fertiliteit, genetisch onderzoek én inclusie in klinische studies.

Dr. Joris Verlooy, kinderoncoloog bij het UZA: 'De voorbije jaren sloegen meer en meer diensten in het UZA de handen in elkaar om de levenskwaliteit en behandeling van adolescenten en jongvolwassenen te verbeteren. We zetten sterk in op een aangepaste medische en psychosociale aanpak voor patiënten op de drempel van volwassenheid. Deze conventie is een erkenning voor ons werk én garandeert dat we de zorg voor adolescenten en jongvolwassenen met kanker in de toekomst nog verder kunnen uitbouwen.' 

Om deze patiënten de beste zorg te kunnen bieden, zullen zij opgevolgd worden door een multidisciplinair team van zorgverleners, bestaande uit een verpleegkundige, sociaal werker, psycholoog en arts. Afhankelijk van de zorgnood kunnen ook andere zorgverleners betrokken worden.

De RIZIV-conventie geeft ziekenhuizen eerst de tijd om in huis AYA-expertise te ontwikkelen en te versterken. Daarna is het de bedoeling dat de AYA-teams een overkoepelend beleid uitwerken. 'In de komende jaren zullen we ook andere ziekenhuizen en partners in de eerstelijnszorg adviseren en onze kennis en ervaringen delen.'


AYA zorg selfie

De zes ziekenhuizen die vanaf 1 december 2023 in een conventie stappen met het RIZIV zijn UZ Leuven, UZ Gent, UZ Antwerpen, CHU Liège Sart-Tilman, Institut Jules Bordet en Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel.

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op