PID awareness
Vito Sabato
Prof. dr. Vito Sabato
Allergoloog

Van 22 tot en met 29 april nemen we deel aan de World PI Week met de campagne ‘PID: rare but real’. PID staat voor primaire immuundeficiënties: dit zijn aandoeningen aan het immuunsysteem. Tijdens de awareness week brengen we de aandoening onder de aandacht. Voor de levenskwaliteit van de patiënten zijn een vroege detectie en behandeling belangrijk. Wij spraken met immunoloog prof. dr. Vito Sabato om meer te weten over PID.

Wat is PID?

Primaire immuundeficiënties zijn niet louter één aandoening: het is een is een zeer complexe pathologie en een verzamelnaam voor een 450-tal zeldzame aandoeningen waarbij het immuunsysteem niet naar behoren werkt. We vroegen prof. dr. Sabato een (laagdrempelig) woordje uitleg over de werking van het immuunsysteem. “Het immuunsysteem is tegelijk een fantastisch en erg ingewikkeld systeem. Het verdedigt ons lichaam tegen infecties. Wanneer er een trigger van buiten komt, reageert het op een gepaste manier om die trigger te neutraliseren.”

Ons immuunsysteem houdt ons dus gezond. Maar soms loopt dit mis. “Het komt voor dat ons immuunsysteem niet naar behoren werkt. Of erger: dat het ons eigen lichaam aanvalt. Dan spreken we over auto-immuunziektes. Beide bovenstaande situaties kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken in ons lichaam,” vervolgt prof. dr. Sabato.

Bij PID-patiënten kan er sprake zijn van een ontregelde immuniteit, een verhoogde vatbaarheid voor infecties, hyper ontstekingsreacties of een verhoogd risico op kanker. Let wel: niet elke PID-patiënt ondervindt last van de vier bovenstaande kenmerken. Afhankelijk van de patiënt en het type PID komen er één of meerdere aspecten sterker tot uiting.

Hoe herken je PID?

PID wordt vaak al op jonge leeftijd ontdekt. Bij kinderen zien we als eerste tekenen dat ze minder goed groeien, vaker infecties hebben of er ernstiger op reageren of ongewone infecties vertonen. Vaak speelt er dan een erfelijke factor mee.

Maar evengoed kan PID pas op een latere leeftijd ontdekt worden. Bij een latere leeftijd komt het vaak tot uiting rond het dertigste levensjaar. Dit zijn patiënten die eerst weinig klachten hadden, maar bij wie de ziekte meer uitgesproken wordt doorheen de jaren.

Ten slotte is het ook mogelijk – maar deze vorm is heel zeldzaam – dat je het pas op vijftig of zestigjarige leeftijd krijgt. Deze vorm heet het Good’s syndroom.

De medische wetenschap staat niet stil, waardoor we vandaag veel gerichter PID kunnen behandelen.

PID doorheen de jaren

Het bekendste verhaal van een patiënt met PID is dat van David Vetter. Vanaf zijn geboorte in 1971 kreeg hij de diagnose. Hij leed aan een hele ernstige vorm van PID waardoor hij zijn hele leven – tot zijn 12 jaar – voornamelijk in een steriele kamer doorbracht. “In die tijd hebben de artsen geroeid met de riemen die ze hadden,” licht prof. dr. Sabato toe. “Er was nog niet veel gekend over PID. Dus de enige manier om hem toen tegen infecties te beschermen was een passieve therapie: zorgen dat hij niet in aanraking kwam met bacteriën en virussen.”

Op een zeker moment ontwierp NASA, bekend van hun ruimtevaartprogramma’s, een astronautenpak voor David. Zo kon hij voor de eerste keren zijn steriele kamer verlaten en zijn moeder knuffelen.

Tijdige detectie van PID voor een betere levenskwaliteit

“Tegenwoordig staan we medisch een stuk verder en zijn er veel betere behandelingsmethoden mogelijk dan een passieve therapie. Zo zijn er veel patiënten geholpen met een maandelijkse toediening van immunoglobuline. Dit zijn antistoffen die in het bloed voorkomen en je beschermen tegen infecties,” vervolgt prof. dr. Sabato. “Patiënten met PID moeten meestal levenslang behandeld worden. Bij de toediening van immunoglobuline creëer je een piek in die stof, maar dit neemt vervolgens weer geleidelijk aan af. Therapietrouw is voor PID-patiënten dus ontzettend belangrijk.”

Een andere methode is de toediening van antibiotica profylaxis. Dit zijn anti-infectiemiddelen.

Ook is het mogelijk om gerichte therapie starten. Daarbij moeten we eerst te weten komen waar de immuniteit van de patiënt het laat afweten. Wanneer we dat hebben ontdekt, kunnen we gericht beginnen behandelen met de zogenaamde biologicals.

Daarnaast zijn sommige patiënten het beste geholpen met een beenmergtransplantatie. “Zo’n transplantatie is de enige methode om ook werkelijk te genezen van PID, maar daarbij moet je altijd goed de voor- en nadelen afwegen. Beenmergtransplantaties houden namelijk risico in.”

Awareness rond de aandoening is zo belangrijk, want een diagnose betekent dat je een behandeling kan starten.

Veelbelovende studies naar PID

Onderzoek rond PID is volop in ontwikkeling. Er lopen diverse klinische studies om de aandoening beter te begrijpen en ondertussen zijn er ook veelbelovende ontwikkelingen in de genetische therapie. Volgens prof. dr. Sabato is dit één van de redenen waarom hij immunoloog is geworden: “Het is een discipline die je toelaat om tegelijk arts en onderzoeker te zijn. Ik heb een fundamenteel klinisch mandaat van de FWO. Dit betekent dat ik de helft van mijn tijd besteed aan onderzoek, de andere helft is gereserveerd voor mijn patiënten.”

PID awareness day in het UZA op 23/04/2025

“Om af te sluiten wil ik graag meegeven aan PID-patiënten: je bent niet alleen,” concludeert prof. dr. Sabato. “We zijn ook heel dankbaar voor het fantastische werk dat patiëntenorganisaties zoals BePOPI leveren. Awareness rond de aandoening is zo belangrijk, want een diagnose betekent een goede opvolging.”

Wij dragen in het UZA alvast ons steentje bij op woensdag 23 april 2025 van 9u tot 13u30 met een infostand in het Moeder- en kindcentrum (route 26, tweede verdieping) en een bellenblaasactie. Waarom bellen blazen? Omdat we de bubbel van David Vetter samen willen doorbreken door de aandoening onder de aandacht te brengen.

Kom jij mee bellen blazen?

Gerelateerde specialismen

Aangemaakt op
Laatste update op