Wat is PID?
Primaire immuundeficiënties zijn niet louter één aandoening: het is een is een zeer complexe pathologie en een verzamelnaam voor een 450-tal zeldzame aandoeningen waarbij het immuunsysteem niet naar behoren werkt. We vroegen prof. dr. Sabato een (laagdrempelig) woordje uitleg over de werking van het immuunsysteem. “Het immuunsysteem is tegelijk een fantastisch en erg ingewikkeld systeem. Het verdedigt ons lichaam tegen infecties. Wanneer er een trigger van buiten komt, reageert het op een gepaste manier om die trigger te neutraliseren.”
Ons immuunsysteem houdt ons dus gezond. Maar soms loopt dit mis. “Het komt voor dat ons immuunsysteem niet naar behoren werkt. Of erger: dat het ons eigen lichaam aanvalt. Dan spreken we over auto-immuunziektes. Beide bovenstaande situaties kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken in ons lichaam,” vervolgt prof. dr. Sabato.
Bij PID-patiënten kan er sprake zijn van een ontregelde immuniteit, een verhoogde vatbaarheid voor infecties, hyper ontstekingsreacties of een verhoogd risico op kanker. Let wel: niet elke PID-patiënt ondervindt last van de vier bovenstaande kenmerken. Afhankelijk van de patiënt en het type PID komen er één of meerdere aspecten sterker tot uiting.
Hoe herken je PID?
PID wordt vaak al op jonge leeftijd ontdekt. Bij kinderen zien we als eerste tekenen dat ze minder goed groeien, vaker infecties hebben of er ernstiger op reageren of ongewone infecties vertonen. Vaak speelt er dan een erfelijke factor mee.
Maar evengoed kan PID pas op een latere leeftijd ontdekt worden. Bij een latere leeftijd komt het vaak tot uiting rond het dertigste levensjaar. Dit zijn patiënten die eerst weinig klachten hadden, maar bij wie de ziekte meer uitgesproken wordt doorheen de jaren.
Ten slotte is het ook mogelijk – maar deze vorm is heel zeldzaam – dat je het pas op vijftig of zestigjarige leeftijd krijgt. Deze vorm heet het Good’s syndroom.