Beroertezorg: samenwerken met andere ziekenhuizen

Om beroertezorg te verbeteren en te centraliseren, besliste de Vlaamse overheid om de meest complexe behandelingen – zoals trombectomie – maar in een beperkt aantal ziekenhuizen te laten uitvoeren.

dr. caroline Loos
Prof. dr. Caroline Loos
Neurologe en beroerte-expert

Waarschijnlijk zullen zeven Vlaamse ziekenhuizen een erkenning krijgen als gespecialiseerd centrum voor beroertezorg. 'Die aanpak is kosteneffectiever én beter voor de patiënt', vindt neurologe dr. Caroline Loos.  

Het UZA bouwde de afgelopen jaren een netwerk uit met een 17-tal ziekenhuizen in de Antwerpse regio en Oost-Vlaanderen: voor een trombectomie of een andere complexe behandeling verwijzen zij hun patiënten systematisch naar het UZA. Loos: 'Wij onderhouden die banden door jaarlijks samen te komen. Dan bespreken we onze cijfers, onze werking en eventuele verbeterpunten in de samenwerking. Ook houden we de partnerziekenhuizen op de hoogte als we iets veranderen in onze aanpak. Binnen het netwerk zijn we 24 op 7 beschikbaar voor overleg en advies. Het is niet onze ambitie om de volledige behandeling van de betrokken patiënten over te nemen: zo'n 24 uur na de ingreep keren ze meestal terug naar het verwijzende ziekenhuis.’

Aangemaakt op
Laatste update op