Monitorbewaking komt niet alleen voor in de operatiekamer en op intensieve zorg. Ook op een gewone afdeling is het soms noodzakelijk om waarden zoals hartritme, bloeddruk of zuurstof in het bloed voortdurend in de gaten te houden. Als een van die waarden in het rood duikt, gaat er in de controleruimte een alarm af.
Op de diensten cardiochirurgie en cardiologie bestaat monitoring al heel lang. Dat systeem wordt nu vernieuwd en op meer kamers geïnstalleerd. Op de afdeling longziekten doet monitoring voor het eerst zijn intrede. 'Tot nog toe konden de verpleegkundigen de patiënten alleen via een centrale monitor volgen. Nu krijgen ze een toestelletje op zak dat bij problemen een alarmsignaal geeft', zegt Koen De Meester, afdelingshoofd patiëntenzorg.
ECG bekijken van op pc thuis
Een voordeel is dat de afdeling intensieve zorg een gelijkaardig systeem heeft en gegevens voortaan dus gemakkelijk kunnen worden doorgegeven. Zo beschikt de afdeling meteen over de medische historiek van patiënten die van intensieve zorg komen.
'Stel bijvoorbeeld dat iemand een hartritmestoornis krijgt, dan kunnen we snel nagaan of dat voordien nog is voorgevallen. Vroeger namen we die gegevens ook over, maar was dat een omslachtige klus', verduidelijkt De Meester. Nieuw is ook dat artsen gegevens van thuis uit kunnen opvragen. Zo kunnen ze van op hun pc thuis een elektrocardiogram (ECG) beoordelen.
Er zijn verschillende niveaus van monitorbewaking. Minder zieke patiënten kunnen gewoon met het toestelletje rondlopen. En uiteraard wordt er alleen gemonitord als het echt nodig is.
Een dergelijk systeem op verpleegafdelingen is vrij uniek. 'In een ziekenhuis als het UZA, waar veel kritisch zieke patiënten liggen, zorgt het voor een meer hoogstaande patiëntenzorg. Het stelt ons in staat problemen sneller op te sporen en meer patiënten intensief te volgen', aldus De Meester.