Team Biobank
De Biobank Antwerpen, een gemeenschappelijk project van UZA en UAntwerpen, bevat meer dan 6 miljoen stalen. Die bestaan uit restmateriaal, zoals tumoraal weefsel, maar vooral ook uit prospectief verzameld materiaal als bloed, urine, speeksel afkomstig uit het UZA en UAntwerpen. Daarnaast hebben we grote staalcollecties die verzameld werden voor grote Europese studies waarbij het UZA of de universiteit betrokken zijn.
Zodra we de stalen hebben ontvangen, registreren we ze om het materiaal als gecodeerde gegevens veilig op te slaan. Het is heel belangrijk dat de stalen traceerbaar zijn. Patiënten geven hun toestemming om het materiaal als gecodeerde gegevens veilig op te slaan en te gebruiken. Als ze die toestemming intrekken, moeten we alles kunnen verwijderen. En als er toevallig iets belangrijks in een staal wordt ontdekt, een kankergen bijvoorbeeld, moeten we de patiënt en de arts daarvan op de hoogte kunnen brengen.
Alle stalen worden volgens de hoogste kwaliteitsnormen bewerkt om ze optimaal te bewaren. Een deel ervan bergen we op in Askion, een volautomatisch opslagsysteem dat gebruikmaakt van vloeibare stikstof en tot -180 °C koelt.
Op aanvraag sturen we onze stalen naar onderzoekseenheden in het UZA zelf, zoals het Laboratorium voor Medische Microbiologie, naar organisaties buiten het ziekenhuis, zoals Sciensano, en zelfs naar universiteiten in de hele wereld. Daar voeren ze dan wetenschappelijk onderzoek uit op het lichaamsmateriaal.
De stalen van de Biobank zijn van onschatbare waarde om innovatieve therapieën te ontwikkelen. Ook in de strijd tegen COVID-19 worden onze stalen heel vaak gebruikt. De oorlog tegen corona wordt minstens evenveel in het lab gewonnen, als aan het bed van de patiënt.
Achter Biobank Antwerpen zit een omvangrijke professionele organisatie. Onze activiteiten zijn ook heel ruim: registreren, bewerken, opslaan, uitsturen … Vandaar dat we in ons team 11 medewerkers met diverse achtergronden hebben, van laboranten over IT’ers, tot een kwaliteitscoördinator en een onderwijscoördinator die onderzoekers met het registratiesysteem leert werken.