In een ziekenhuis verblijven kwetsbare patiënten voor wie een banale infectie ernstige gevolgen kan hebben. Daarom zijn de normale hygiënische maatregelen, zoals handen wassen na toiletgebruik of voor de maaltijd, in een ziekenhuis nog belangrijker dan thuis. Gebruik altijd een papieren zakdoek bij snuiten, hoesten of niezen en ontsmet in het ziekenhuis nadien je handen. Ook deze voorzorgsmaatregelen lonen:
Ben je patiënt?
- Heb je recent een verre reis gemaakt? Meld dat dan bij je opname.
- Meld het ook als je onlangs in een ander ziekenhuis bent opgenomen.
- Kom je naar de spoed met koorts of een hoest, of denk je dat je besmettelijk kunt zijn, laat dat dan zo snel mogelijk weten aan de balie. Indien nodig krijg je dan een mondmasker.
- Stop op je kamer verse voeding in de koelkast. Bewaar overschotjes van de maaltijd, zoals pudding, maximaal een dag.
Ben je bezoeker?
- Ontsmet bij het binnenkomen van de ziekenhuiskamer even je handen. In elke kamer hangt er een busje met handontsmettingsmiddel.
- Ga niet op ziekenbezoek als je zelf ziek of verkouden bent. Kan het echt niet anders, vraag dan een mondmasker aan de verpleging.
- Geef geen bloemen of planten aan patiënten met een verminderde weerstand, zoals op intensieve zorg of andere kritische afdelingen. Die vormen namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën.
- Patiënten die in isolatie liggen omdat ze een besmettingsgevaar voor anderen vormen, mogen de kamer niet uit, tenzij met toestemming van de arts. Respecteer ook nauwgezet de veiligheidsvoorschriften voor bezoekers, zoals het dragen van een masker en zo nodig een schort.
- Neem liever geen eetwaren van thuis mee. Wees bij patiënten met een verminderde weerstand extra voorzichtig. Mijd bijvoorbeeld rauwe kazen of zelfgemaakte desserts met rauwe eieren, zoals chocolademousse of tiramisu.
Operatie schoon speelgoed
Ligt je kind in het ziekenhuis, laat het dan geen speelgoed delen met andere patiëntjes. Van de verpleegkundige kun je een doos met speelgoed krijgen, die op de kamer blijft. Nadat je die hebt teruggegeven, wordt het speelgoed gereinigd. Hou ook het eigen speelgoed op de kamer. Heeft je kind gespeeld in de speelruimte, maak het speelgoed dan nadien schoon met de ontsmettingsdoekjes aan de muur. Op de spoedafdeling en de raadpleging kunnen kinderen kleurpotloodjes en papier krijgen, die ze nadien mee naar huis nemen.