Van wit naar rood, en terug

Dus zout is wél gezond! Dat heeft tenminste een Leuvense professor gezegd, en het heeft in het lang en het breed in de kranten gestaan. Diezelfde kranten waarin eerder Antwerpse professoren beweerden dat zout te vermijden was, en Gentse professoren ook. En Brusselse, fin, het was bewezen wetenschap: ‘Zout is slecht voor hart en bloedvaten’.

Niet dus. Zegt die Leuvenaar. Tenminste: dat zegt de kop in de krant. Je moet altijd meer dan de koppen lezen – nuances zitten in de kleine lettertjes. Dat is in bijsluiters het geval, in reclameboodschappen, en dus ook in krantenartikels. Dus ik mijn leesbril gezocht. De hele horde kleine lettertjes doorploegd. Die zeggen dat ze in Leuven 25 jaar lang 3700 proefpersonen hebben gevolgd. Puur op zoutgebruik. En dat gebleken is dat mensen met een lage zoutinname een groter risico lopen om te sterven aan hart- en vaatziekten.
Lap!
Ik ken mensen van mijn leeftijd, vijftigers, die al jaar en dag veel energie steken in zelf brood bakken omdat ze er dan geen zout hoeven in te doen. Die zich geoefend hebben in het leren appreciëren van friet zonder zout – lekker is het niet, maar ja, gezondheid is het hoogste goed en daar heeft een mens een versterving voor over. Nooit eens een Royco-minute soepje – hoewel dat deugd kan doen op koude winterdagen. Maar véél te zout. Nooit popcorn geproefd. Tenzij met suiker maar dat is geen echte. Nooit maar één millimeter chips. En nu worden ze eigenlijk uitgelachen?
Wat dan met al die andere gezondheidsadviezen? Dat rode wijn beter is dan witte. Maar géén alcohol nog beter. Of neen: één glas per dag. Tenzij je een aanleg voor verslaving hebt. En chocola: dat je daar dik van wordt. Maar dat het wel goed is voor het gemoed.
Mijn oude oom bracht zijn dagen door met het lezen van kranten en blaadjes. En met het geloven van al wat daarin stond. Dus ook met het toepassen van tips om langer te leven. Dat was een helse klus. Want om de week kwam er wel weer een nieuw advies. Dat het vorige tegensprak. Zo moest hij soms van de ene dag op de andere van rood naar wit omschakelen. Wat wijn betreft, want wit bleek toch gezonder. Van boter naar margarine. En dan weer terug. Wegens weer een nieuw en opzienbarend onderzoek.
Mijn oom werd oud maar niet gelukkig. Wegens overstresst. Van al die adviezen.

Aangemaakt op
Laatste update op