Keuzes voor na de dood

Orgaan- en weefseldonatie
Elk jaar sterven er mensen omdat er niet snel genoeg een donor-orgaan beschikbaar is. Wettelijk is elke Belg orgaan- en weefseldonor bij zijn overlijden, tenzij hij vooraf een weigering tot orgaan- en weefseldonatie liet registreren in het bevolkingsregister van het gemeentehuis. In de praktijk wordt in het UZA altijd aan de nabestaanden van een mogelijke orgaandonor gevraagd of de betrokkene bij leven bezwaren tegen orgaandonatie had geuit. Wie dat wenst, kan zich ook vooraf als orgaan- en weefseldonor laten registreren in het bevolkingsregister van het gemeentehuis. In dat geval kan er geen bezwaar worden aangetekend. Meer info op www.beldonor.be.

Lichaamsafstand
Als u dat wenst, kunt u uw lichaam na uw dood afstaan voor wetenschappelijk
onderzoek of onderwijs. De afscheidsplechtigheid gebeurt dan zonder stoffelijk overschot. Het formulier is verkrijgbaar op de dienst patiëntenbegeleiding of via T 03 265 33 90. Meer info op www.ua.ac.be/lichaamsafstand.

Autopsie
In sommige gevallen is een autopsie nuttig, bijvoorbeeld als de doodsoorzaak niet duidelijk is. In het UZA wordt daarvoor toestemming gevraagd aan de familie. Wie wil, kan bij leven verzet aantekenen tegen een autopsie. Dat kan bij elke arts of verpleegkundige. Bij een autopsie wordt het lichaam met het grootste respect behandeld, zodat groeten nadien nog perfect mogelijk is. Wel kan het één of twee dagen duren voor de begrafenisondernemer het lichaam kan ophalen.

Brochure over levenseinde en wilsbeschikking

Het UZA bracht een brochure uit rond het thema levenseinde en wilsbeschikking. Daarin vindt u informatie over vroege zorgplanning: wat kunt u nu doen om ervoor te zorgen dat u later alleen de zorgen krijgt die u wenst, mocht u dat zelf niet meer kunnen beslissen? Ook wordt er uitgebreide informatie gegeven over euthanasie. De brochure is verkrijgbaar via de dienst patiëntenbegeleiding, T 03 821 37 00. U kunt ze ook hier downloaden.

Meer info: Dienst patiëntenbegeleiding, T 03 821 37 00, www.palliatief.be, www.delaatstereis.be

 

Bron: maguza.be